Kétezer motívum közül választották a Makkos pöttyözött tölgyleveles-t az idei húsvéti bélyegre

Hogyan lehet parányi felületen ábrázolni a kereszténység legnagyobb ünnepét? Hogyan lehet minden szakrális jelképet ujjnyi méretű bélyegen úgy láttatni, hogy az szép is legyen és érthető is? Ráadásul a húsvéthoz nemcsak vallási, hanem számos népi hagyomány is kötődik. Az idei húsvéti bélyeg, a hozzá tervezett alkalmi boríték és bélyegző adja meg a választ ezekre a kérdésekre.

2020. március 4.

A piros tojás színe a kereszténységben Krisztus elhullatott vérét, a festetlen fehér részek a verejtékét jelképezik.
Ezekhez a gyökerekhez nyúlt vissza az idei húsvéti bélyeg tervezője, Nagy Péter grafikusművész, amikor az idén 20 éves, zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény kiállítási anyagából, mintegy kétezer különlegesen szépen díszített tojás közül ezt a gyönyörűen csipkézett piros tojást választotta motívumnak. A „Makkos pöttyözött tölgyleveles” elnevezésű minta Stricki Zoltánné Katona Zsuzsanna, Zengővárkonyon ma is alkotó tojásíró munkája.

Húsvét_bélyeg700x

Az alkalmi borítékon látható tojáson a piros feszület és körülötte a világos keretezés, valamint a pöttyözés hivatott a kereszt erejét tükrözni. Az uralkodó színek, a fekete és a piros a húsvét mondanivalójának kifejezői. A tojást Bércziné Szendrő Csilla a "Népművészet Mestere" címmel rendelkező tojásíró készítette. Az alkalmi bélyegzőben a tojásírás stilizált képe látható.


Húsvét FDC keret

Ahogyan a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is az emberek megváltására. A Magyar Posta idén ezzel a bélyeggel köszönti a húsvétot. Megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és www.posta.hu-n.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások