Fókuszban a postai kézbesítők biztonsága

Az elmúlt évben sajnálatosan nőtt a postai dolgozók elleni erőszakos cselekmények száma, ezért a Magyar Posta kiemelt figyelmet fordít munkatársai védelmére, különösen a kézbesítők biztonságára. Egyúttal a lakosság együttműködését is kéri a vállalat a dolgozók biztonsága érdekében.

2024. február 27..

A Magyar Posta a nagyösszegű készpénzkifizetések idején a kézbesítőtámadásokkal kapcsolatos biztonsági kockázat növekedésével számol, és fokozott figyelmet fordít a kézbesítők testi épségének védelmére. 2023-ban összesen több mint 70 alkalommal fordult elő erőszakos cselekmény, fenyegetés, garázdaság kézbesítő, postai dolgozó sérelmére. Idén februárban pedig Szolnokon egy elhaladó gépkocsiból gumilövedékkel lőttek meg egy kézbesítőt, a támadók elhajtottak, az ügyben a Magyar Posta feljelentése alapján már folyamatban van a rendőrségi nyomozás. A bántalmazások döntő hányada kézbesítéssel kapcsolatos konfliktusból adódik.

A társaság a dolgozói biztonsága érdekében folyamatosan fejleszti biztonságtechnikai eszközeit és rendszeresen tréningezi munkavállalóit, hogy adott esetben kellő lélekjelenléttel és felkészültséggel kezeljék a konfliktusokat. A kézbesítők PDA-készülékein segélyhívó funkció aktiválható, mellyel támadás, rosszullét vagy baleset esetén azonnal segítség hívható. A készülék GPS helymeghatározó rendszere segítségével meghatározott pozícióadatok alapján a pontos címre irányítható a rendőrség, szükség esetén a mentők. A sértettek a Postakürt Alapítvány támogatására is számíthatnak. A kézbesítők által vitt készpénzt pedig speciális, pénzfestés elvén működő, támadás esetén a pénzt használhatatlanná tevő pénztárca védi.

A Posta 2024-ben bűnmegelőzési célú kommunikációs kampányt is indít a lakosság körében annak tudatosítására, hogy közfeladatot ellátó személyként fokozott büntetőjogi védelem illetti meg őket.

A kiemelt kockázatú időszakokban a rendőrség járőrei és a polgárőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a kézbesítőkre és a posták környékére. Ennek köszönhetően a postások sérelmére elkövetett bűncselekmények tettesei gyorsan rendőrkézre kerülnek. A tavaly decemberi bátonyterenyei kézbesítőtámadás elkövetőit két héten belül elfogták a rendőrök.

A társaság az elmúlt évben a vármegyei rendőrfőkapitányságokkal együttműködve helyszíni bűnmegelőzési célú, interaktív oktatásokat szervezett országszerte a kézbesítők számára, annak a tudatosítására, hogy a gyanús jelenségeket, rendkívüli eseményeket, a gyanús gépjármű típusát, színét, rendszámát, vagy a személyek leírását haladéktalanul jelentsék a vállalat biztonsági szolgálatának.

A társaság a lakosság együttműködését kéri abban, hogy a küldemény átvétele során a kézbesítő által kért, átvételt igazoló okmányokat készítsék elő és mutassák be. A vállalat felhívja a figyelmet, hogy az ügyfélkapcsolati munkakörökben foglalkoztatott kollégái (beleértve a kézbesítőket is) közfeladatot ellátó személynek minősülnek, így az ellenük elkövetett erőszakos támadás, fenyegetés, garázdaság esetén az elkövető magasabb büntetési tételre számíthat.


Magyar Posta Zrt.