Egyre több kézbesítőjárást lát el elektromos járművel a Magyar Posta

Megkönnyíti a kézbesítők munkáját, ráadásul környezetkímélő is az a háromkerekű elektromos segédmotor kerékpár, amellyel a Magyar Posta ellátja a nagyobb méretű járásokban dolgozó munkatársait. A háromkerekű motor mellett az elektromos meghajtású kerékpárok számát is jelentősen növeli a társaság.

2022. augusztus 15.

A Magyar Posta mindent megtesz azért, hogy országszerte magas színvonalú, minőségi szolgáltatást tudjon biztosítani. A társaság ezért döntött arról, hogy jelentősen növeli az elektromos járművel ellátott kézbesítőjárásainak számát. Míg 2018-ban nem volt elektromos eszköz a postai kézbesítőjárásokban, addig a jelenlegi járműfejlesztések eredményeként már a járások 45 százalékában lesz elektromos meghajtású kerékpár vagy elektromos segédmotorkerékpár.

A Posta tervei szerint a nagyobb méretű járásokban háromkerekű elektromos segédmotorkerékpárt kapnak a kézbesítők. A járműveket olyan kézbesítőjárásokba tervezi telepíteni a társaság, amelyek útvonala hosszabb, a küldeménymennyiség pedig valamivel átlag feletti. A járművek változó terepviszonyok és időjárási körülmények között is alkalmasak 60 kilométer megtételére, maximális sebességük 45 kilométer óránként, teherbírásuk pedig mintegy 200 kilogramm. Használatához motoros jogosítvány, azaz legalább AM kategóriájú okmány szükséges.

A Magyar Posta flottaszolgáltatás keretén belül 1101 (771 + 330 opciós) darab elektromos meghajtású segédmotoros járműre kötött szerződést. A megrendelt járművek szállítása folyamatos, így azt egyre több kézbesítő használhatja. A postai munkatársak a jármű használatához elméleti és gyakorlati oktatást is kapnak.
Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója azt mondta: „egy-egy ilyen háromkerekű járművel egy évben mintegy 4000 kilométert tesznek meg a kézbesítők, a munkavégzés ezzel a járművel könnyebb és gyorsabb. A terveink szerint az összes kézbesítőjárás mintegy 15 százalékát látjuk majd el háromkerekű elektromos segédmotorral.”

A háromkerekű elektromos flottával jelentősen bővülni fog a zéró károsanyag kibocsátású járművek aránya a Postánál. Jelenleg a mintegy 5 ezer gépjármű mindössze 4 százaléka zéró kibocsátású, a háromkerekű segédmotor flottával pedig akár 23 százalékra is bővülhet az arányuk.

Magyar Posta Zrt.