Egy éves a Magyar Zene Háza: alkalmi bélyegblokkot bocsát ki a Magyar Posta

A Magyar Posta a Magyar Zene Háza tiszteletére alkalmi bélyegblokkot bocsátott forgalomba. A fekete sorszámú, perforált bélyegblokk 50.000, a piros sorszámú, vágott változat 4000 példányban készült. A bélyeget Palkó György művészfotói alapján Kara György grafikusművész tervezte és az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. Az újdonság 2023. január 23-tól megvásárolható a Filapostán, egyes postákon, és a www.posta.hu oldalon.

2023. január 23.

A Magyar Zene Házát 2022. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján nyitotta meg Orbán Viktor miniszterelnök. A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult épület Sou Fujimoto japán építész tervei alapján épült fel. Különlegessége, hogy az épített és a természeti környezet harmonikus együttélését teremti meg, teret biztosítva ezáltal a zenei élmény és a természet találkozásának is.

A japán építész modern, extravagáns házat álmodott, elmosva a természetes és az épített környezet közötti határokat. Az illúzióhoz Fujimoto hatalmas üvegfalat tervezett, ami körülöleli a házat, átláthatóságot és légiességet kölcsönözve neki. Az épület másik, ikonikus jellemzője az organikus tetőszerkezet: a „lebegő kalapot” a hanghullámból kiindulva hajlította meg a tervező, ráadásul a tetőzet felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyeken a fák is átnyújtózkodnak az égig. A formabontó külcsínhez egyedi belső felépítés párosul: az intézmény összetett zenei- és programkínálatát, funkcióit az épület hármas szintfelosztása is tükrözi. A térszint alatt kaptak helyet az állandó és időszaki tárlatok, a Hangdóm és a Kreatív Hangtér. A park szintje az előadóművészeté, az épület emeleti szintje pedig az elmélyüléshez és az oktatáshoz kínál világos, de jól tagolt tereket.

A megnyitás óta eltelt egy év alatt közel egymillió látogatója volt az intézménynek, hatalmas az érdeklődés a zenei és kiállítási programok, a zenepedagógiai foglalkozások, az épületséták iránt. Az ugyancsak nagy népszerűségnek örvendő Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című, az egyetemes zenetörténetet bemutató állandó kiállítás mellett 2023 januárjától látogatható a Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai, 1957-től a rendszerváltozásig című, első időszaki tárlat is.


2023_Magyar_Zene_Háza_blokk_perf_FDC_700px

A Magyar Zene Háza egyéves évfordulójára a Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyegblokk kibocsátásával készült. A bélyegre a Magyar Zene Háza épületének belső részlete és külső homlokzata került, míg az alkalmi borítékon a Magyar Zene Háza felülnézeti képe látható.

A Magyar Posta általában kiemelkedő alkalmakkor, neves személyekhez, eseményekhez kapcsolódó jubileumokhoz igazodva szokott bélyegblokkot és borítékot kibocsátani, ezért is megtiszteltetés számunkra, hogy most, a Magyar Zene Háza megnyitásának egyéves évfordulójára a Posta ilyen meglepetéssel készült” – mondta Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

A Magyar Posta több mint 150 éves küldetése, hogy a postai szolgáltatások mindenki számára hozzáférhető nyújtása mellett, a forgalmi és alkalmi bélyegek kibocsátásával értéket közvetítsen” – mondta a vállalat igazgatóságának alelnöke. Hegmanné Nemes Sára hozzátette: az extravagáns, különleges atmoszférát árasztó épület most bélyegre került, így a világ bármely részére eljuthat egy levélre ragasztva.

A Magyar Zene Háza már megnyitása előtt és azóta is több díjat elnyert; különleges formavilága, miatt több szakmai fórumon is építészeti vagy művészeti attrakcióként tartják számon.

Magyar Posta Zrt.