E-kerékpárokat vásárol a Magyar Posta

Megnégyszerezi elektromos meghajtású kerékpárjainak számát kézbesítői számára a Magyar Posta 2023 elejéig. A társaság 2021-ben sikeres közbeszerzést hajtott végre, melynek eredményeként év végéig legalább 1200 elektromos rásegítésű kerékpár érkezik a munkatársakhoz és 2023-ban további 500 darab leszállítása lehetséges. A beszerzés értéke mintegy 1 milliárd forint. Az első 300 járművet április elejéig kapják meg a kézbesítők.

2022. március 29.

Egyértelműen könnyebb a kézbesítés, sem a távolság, sem az emelkedők nem jelentenek nehézséget – vallják azok a postások, akik már most is elektromos meghajtású kerékpárral végzik munkájukat. A Magyar Posta folyamatosan újítja meg járműparkját, a gépjárművek valamint a 2- és 3 kerekű segédmotorkerékpárok mellett 2021-ben elektromos meghajtású kerékpárokra is sikeres közbeszerzést bonyolított le a Társaság. A vállalat több mint 1 milliárd forint értékben mintegy 1200 elektromos rásegítésű (Pedelec rendszerű) eszközt rendelt meg és további nagyjából 500 darabot opciósan, amelyeket a gyártó cég több ütemben szállít majd a Társaságnak.

Az új kerékpárokat azokban a járásokban fogják használni, ahol az útvonal hosszabb, vagy emelkedőkkel tarkított, valamint a küldeményvolumen megköveteli a könnyítést. Az első 300 darab kerékpár március végéig megérkezik, az érintett postákon a munkatársak azonnal használatba vehetik.
A Pedelec rendszerű kerékpár egy rásegítőmotorral rendelkezik, amely 25 km/h sebességig megkönnyíti a jármű hajtását. A hajtóműbe épített nyomatékszenzor érzékeli a pedál tengelyére kifejtett nyomatékot, és a megfelelő értéknél bekapcsolja a motort, majd a nyomaték nagyságának megfelelően segít rá a hajtásra. A rásegítés jobban igazodik az útviszonyokhoz, hiszen a motor mindig annyit segít, amennyire épp szükség van.

Az új eszközöket azok a kézbesítők kapják, akiknek a járása változatos útviszonyokkal rendelkezik és 15-25 km távolságot tesz ki. Számukra az elektromos meghajtású kerékpár csökkenti a napi fizikai terhelést és könnyíti a közlekedést.

A Magyar Posta mintegy 5 ezer darabos járműflottával rendelkezik, melyek együttesen egy év alatt több mint 88 millió kilométert tesznek meg. Jelenleg több mint 4400 kézbesítő közlekedik kerékpárral, s már mintegy 500-an használnak elektromos meghajtású (Pedelec rendszerű) biciklit.
A Posta az elektromos járművek számának bővítésekor az innovációs lehetőséget és a környezeti tehermentesítést veszi figyelembe. 2021-ben a Posta megújította a segédmotor flottájának egy részét, valamint tervezi 3 kerekű elektromos segédmotorok tömeges üzembe állítását is.

Magyar Posta Zrt.