Bélyegen a Magyar Nemzeti Múzeum hat műkincse

A Magyar Posta alkalmi bélyegblokkon mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum hat reprezentatív műkincsét Pollack Mihály, a múzeum tervezője születésének 250. évfordulója tiszteletére. A bélyegblokk és a kapcsolódó filatéliai termékek Hefelle Glória grafikusművész tervei alapján készültek.

2023. augusztus 30.

Pollack_250_kiallitas_megnyito-700px

 

A sorszámozott alkalmi bélyegblokk bélyegképein látható műkincsek: a koronázási palást, a zöldhalompusztai aranyszarvas, a tiszabezdédi tarsolylemez, a Monomakhosz-korona, a londoni Broadwood cég 1817-ben Beethovennek ajándékba küldött zongorája a Liszt-hagyatékból, valamint a margitszigeti korona. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi boríték (FDC) fő motívuma a Magyar Nemzeti Múzeum tervezőjének, Pollack Mihály (1773-1855) építésznek a portréja, az alkalmi bélyegző lenyomatán pedig az intézmény logója szerepel.

„Közös küldetésünk a Magyar Nemzeti Múzeummal a nemzeti emlékezet őrzése, erősítése és továbbadása a jövő nemzedékei számára, ezért megtisztelő, hogy együttműködő partnerei lehetünk Magyarország első országos és máig legnagyobb múzeumának abban, hogy kiemelkedő műkincsei bélyegre kerülhessenek.” – hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta igazgatóságának alelnöke, aki Lázár János építésügyi és közlekedési miniszterrel, valamit L. Simon Lászlóval, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójával együtt bocsátotta forgalomba a bélyegújdonságot.

A blokk fekete sorszámozású alapváltozata mellett piros sorszámozású vágott változat és egy bélyegszett is megjelenik. A bélyegszett a kétféle bélyegblokk mellett tartalmaz egy feketenyomatot is, ami kizárólag a bélyegszett részeként vásárolható meg. A bélyegblokkokat és a feketenyomatot ún. filacsík védi. A 2000 példányban kibocsátott szettben minden kiadvány az 1 és 2000 közötti számtartományból azonos sorszámmal rendelkezik.

Az alapváltozat, valamint a piros sorszámozású blokkok a 2000 feletti számtartományból a szetten kívül is megvásárolhatók. A feketenyomat levélpostai küldemények bérmentesítésére nem használható!

A blokkokat az Pénzjegynyomda Zrt. gyártotta. A bélyegújdonság mától kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, és megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.