bélyeg a széchenyi-emlékév tiszteletére

Alkalmi bélyegkibocsátással köszöntötte a Magyar Posta az emlékév kezdetét.

2016. április 11.

2016. április 8-án került sor az ünnepélyes bélyegkibocsátásra Nagycenken, ahol a résztvevők megkoszorúzták a Széchenyi-család síremlékét és emlékülés is kezdetét vette.

szechenyi_belyeg_aktualitasok.jpg

Az egyedi hangvételű bélyeggrafikán a XIX. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi, a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A 225 Ft névértékű bélyeg ifj. Szunyoghy András grafikusművész terve alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 300 000 példányban. Az újdonság április 8-tól vásárolható meg a készlet függvényében az elsőnapi postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Az ünnepélyes eseményen Szarka Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az emlékbélyeg grafikája a Duna szabályozásának is emléket állít, de a folyó vonalai között gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig az ő arcképe vagy a nevéhez fűződő téma bélyegen.

A bélyegkibocsátás előtt koszorúzást tartottak a Széchenyi-család felújított emlékhelyénél. A mauzóleumnál L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára kiemelte, hogy minden évre jut két-három olyan évforduló, amire a magyarok büszkék lehetnek, az idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk. Hozzátette, hogy az emlékévben megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is.

További információk a bélyegről ide kattintva!

Forrás: MTI

Fotó a nyitóoldalon: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások