Automatizált szállítópályát adott át a Magyar Posta a békéscsabai logisztikai üzemében

A Magyar Posta kiemelt célja, hogy az ország legnagyobb postai szolgáltatójaként és csomaglogisztikai vállalataként, maradéktalanul megfeleljen a 21. századi ügyféligényeknek. A tavaly több mint duplájára bővített békéscsabai üzemben most átadott automatizált szállítópálya jelentősen gyorsítja a csomagok feldolgozását, ami tovább emeli a szolgáltatásminőséget. A fejlesztéssel együtt a Posta megduplázta a békéscsabai üzemben foglalkoztatottak számát, így a korábbi 50 fő helyett már mintegy 100 embernek ad munkát a Társaság.

2023. július 18.

Békéscsaba átadó 700 x

A Magyar Posta az MPL+ Csomaglogisztika Modernizációs és Infrastruktúra Fejlesztési Program részeként folyamatosan újítja meg a postai logisztikai infrastruktúrát, informatikai megoldások beépítésével automatizálja a működést.

„A cél, hogy a Magyar Posta versenyképesebb és hatékonyabb szereplő lehessen hosszú távon is, és az évről évre töretlenül növekvő csomagmennyiséget a kiugró időszakokban is rugalmasan tudja kezelni.” – hangsúlyozta dr. Láng Géza, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, állami vagyonért és postaügyért felelős helyettes államtitkára az új, automatizált szállítópálya ünnepélyes avatásán.

A békéscsabai üzembe telepített halszálka kialakítású szállítópálya óránként akár 2500 darab küldemény feldolgozására is képes, amely során a gép a csomagok hitelesített tömeg- és térfogatmérését, valamint azonosítását és irányítását is elvégzi. A pálya 7 méter hosszú, 14 méterre kihúzható teleszkópos szalagja lehetővé teszi, hogy a kamionból közvetlenül történjen az ömlesztett küldemények ki- és bepakolása, így nincs szükség egyéb anyagmozgató eszközökre, ami jelentősen gyorsítja a munkát.

dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: „A legfontosabb feladatunk, hogy az ügyfeleknek a legmagasabb színvonalú postai szolgáltatásokat nyújtsuk. Ennek érdekében év végégig mintegy 300, még nem gépesített postát teszünk informatikával támogatottá, amiből 30-at most júliusban alakítunk át. Ennek érdekében dolgozunk azon, hogy a postai szolgáltatások a legkisebb településeken is minél nagyobb számban legyenek elérhetők, erre hoztuk létre az új partneri programunkat, melynek keretében vállalkozásokkal, önkormányzatokkal működünk együtt. És e cél érdekében modernizáljuk folyamatosan logisztikai hálózatunkat is, melynek egy újabb fontos mérföldköve a békéscsabai depó automatizált szállítópályájának üzembe helyezése.”

2023-ban Kaposváron, Füzesabonyban, Zalaegerszegen, Szombathelyen, Hatvanban, Nagykanizsán, Békéscsabán és Veszprémben épít ki automatizált csomagfeldolgozási rendszert a vállalat.

A vállalat egy éve közvéleménykutatást indított az MPL házhoz szállítással kapcsolatos ügyféltapasztalatokról. A megkeresésre már több mint 1 millió visszajelzés érkezett a vállalathoz, amely alapján a megkérdezettek a szolgáltatást 10 pontból 9,5 pontra értékelték.

A társaság július 1-jétől október 31-ig új, időgarantált csomagkézbesítési akciót indított, melyben garantálja, hogy az MPL Üzleti csomagként postázott küldeményeket a feladást követő munkanapon kézbesíti a címzetteknek. Amennyiben mégsem sikerül a csomagot másnap kézbesíteni, vagy a kézbesítést megkísérelni, úgy a Posta a csomag szállításának alapdíját a címzett bankszámlájára utalja.

A Magyar Posta arra törekszik, hogy mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek számára a legmagasabb színvonalon nyújtsa szolgáltatásait.

Magyar Posta Zrt.