Egyre többen vásárolnak állampapírt a postán, már több mint 1000 milliárd forint a Posta által kezelt lakossági magyar állampapír-állomány

A Posta az elmúlt időszak kiváló értékesítési teljesítményének és a lakosság fokozott érdeklődésének köszönhetően, mára már több mint 1050 milliárd forint értékű megtakarítási állományt kezel. Ez a 2023. április havi teljes lakossági (forint) állampapír-állomány (amely mintegy 9000 milliárd forint volt) több mint 11 százaléka.

2023. június 19.

A Magyar Posta Zrt. 1995. április 1-én kezdte meg lakossági magyar állampapír-értékesítési tevékenységét, elsőként a nyomdai 1 éves Kincstári Takarékjegyek értékesítésével. Jelenleg a Posta hálózatában már 2 féle nyomdai állampapír érhető el, a Magyar Állampapír Plusz, valamint az 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek. Ezen túl pedig értékpapírszámlán keresztül dematerializált állampapírok is elérhetők a postákon (Prémium Magyar Állampapír, Bónusz Magyar Állampapír, Egyéves Magyar Állampapír és Magyar Állampapír Plusz).

A Magyar Posta Zrt. által kezelt értékpapírszámlán elhelyezhető lakossági magyar állampapírok közül az inflációkövető - előző évi inflációt meghaladó, kedvező mértékű kamatot biztosító - Prémium Magyar Állampapír a legkedveltebb az ügyfelek körében, míg a nyomdai lakossági magyar állampapírok közül jelenleg az 1 éves Kincstári Takarékjegy a legnépszerűbb.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által szervezett állampapír-kibocsátások, és a Magyar Államkincstár megbízásából közvetített nyomdai állampapírok kizárólag a Magyar Posta mintegy 2000 szolgáltatóhelyén érhetők el, míg a dematerializált állampapírok közel 700 kijelölt postán vásárolhatók meg.

„A Posta által is forgalmazott lakossági magyar állampapírok - az egyik legbiztonságosabb befektetési formaként -, megnyugtató megoldást nyújtanak a takarékoskodni vágyóknak. Kiemelten fontosnak tartjuk a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának támogatását, ennek érdekében dolgozóinkat is folyamatosan képezzük. Így a postákra betérő ügyfeleknek felkészült munkatársak segítenek kiválasztani az optimális megtakarítási módot, amelyet már néhány ezer forinttól is érdemes elkezdeni. Ráadásul a postán díjmentesen, számlanyitási, számlavezetési és tranzakciós díj nélkül, kamatadómentesen érhetők el az állampapírok.” - hangsúlyozza dr. Kohuth Viktor, a Magyar Posta üzleti vezérigazgató-helyettese.

A lakossági állampapírok értékesítésével a Magyar Posta Zrt. is hozzájárul, hogy a családok megőrizhessék megtakarításaik értékét, mivel az állampapírokkal elért kamatjövedelem 2023. július 1. után is mentes marad a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, így a legkedvezőbb megtakarítási forma marad.

Nyomdai állampapírral rendelkező ügyfeleink száma több mint 200 ezer fő, továbbá már mintegy 62 ezer ügyfélnek van a postán értékpapírszámlája. Arra biztatunk mindenkit, hogy éljen a kedvező lehetőséggel, és válassza megtakarítási céljai megvalósítására a lakossági állampapírt.

Magyar állampapírokról bővebben:
https://www.posta.hu/penzugyi-szolgaltatasok/nyomdai-allampapir
https://www.posta.hu/penzugyi_szolgaltatasok/allampapirok/ertekpapirszamlan_elhelyezheto_allampapirok