A Magyar Posta alkalmi bélyegsor kibocsátásával köszönti a Magyar Nemzeti Levéltár 2023. évi jeles évfordulóit

A két címletből álló alkalmi bélyegsort a Magyar Nemzeti Levéltár fennállásának 300., és a neki otthont adó épület átadásának 100. évfordulója alkalmából bocsátja forgalomba a Posta.

2023. június 19.

2023_Leveltari_evfordulok_FDC-700x500px

Az ország levéltárának létrehozását először 1701-ben Esterházy Pál nádor kezdeményezte, és végül az országgyűlés 1723-ban (XLV. törvénycikk) Pozsonyban, az ország házában állíttatta fel az intézményt, amely ténylegesen 1756-ban kezdte meg működését. A Magyar Nemzeti Levéltárnak (2012-ig Országos Levéltárnak) otthont adó, a Budai Várban álló épület meg-építése Csánki Dezső (1857–1933) főigazgató tevékenységéhez kötődik. Az építkezés 1913 októberében indult meg, az I. világháború kitörése után levéltári célokra 1923-ban adták át.

„A Magyar Posta számára megtiszteltetés és kihívás, hogy emléket állíthatunk az emlékek őrzőjének, a Magyar Nemzeti Levéltárnak. Megtiszteltetés, hiszen a Magyar Posta egyfajta missziójának tekinti, hogy kihasználva a bélyeg adta határta-lan lehetőségeket, a magyar történelem és kultúra jelentős eseményeit, személyiségeit, mint nemzeti értékeket közvetítse a jelen kor emberének. Kihívás pedig abban az értelemben, hogy hogyan lehet méltóképpen megjeleníteni ezen a parányi felületen, hogy III. Károly magyar király idén 300 éve szentesítette törvényét, mely szerint a magyar államiság kulcsfontos-ságú dokumentumait a Levéltárnak kell őriznie.” – hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának alelnöke az ünnepélyes bélyegkibocsátáson.

Az 525 Ft névértékű bélyegen az Országos Levéltár létrehozásáról rendelkező 1723. évi XLV. törvénycikk szövege, valamint a felállítást szorgalmazó Batthyány Lajos nádor pecsétnyomója látható. A 715 Ft névértékű bélyegen az Országos Levéltár épülete jelenik meg. A két címletet a pecsét viaszlenyomata kapcsolja össze bélyegpárrá. Az alkalmi boríték előoldalán Dudits Andor (1866–1944) festőművész bejárati falfestménye (1927) látható, amely a levéltári palotát tervező és kivitelezé-sét vezető Pecz Samu (1854–1922) építészt ábrázolja az épület makettjével. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a Magyar Nemzeti Levéltár logója szerepel.

A két címletből álló bélyegsor Benedek Imre grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült 20 000 példányban és a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, valamint a www.posta.hu–n vásárolható meg.