Bélyeg Eötvös Lorándról

Eötvös Loránd fizikus halálának 100. évfordulója alkalmából ünnepséget rendeztek a Magyar Tudományos Akadémia székházában április 8-án. Eötvös Lorándra emlékezve a Magyar Nemzeti Bank emlékérméket, a Magyar Posta bélyeget bocsátott ki.

2019. április 10.

Eotvos20190410

Az ünnepségen Lovász László, az MTA elnöke azt mondta, hogy Eötvös személyében nem csupán a természettudomány világszerte elismert, tudományos alkotásaival máig ható kutatóját, hanem a magyar oktatásügy és tudományszervezés államférfiúi teljesítményű személyiségét, valamint az akadémia egykori elnökét is tisztelhetjük. Eötvös Loránd halálának centenáriumára az MTA az UNESCO-val közösen emlékezik.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében Eötvös Lorándot, "a legnagyobb hatású magyar fizikusnak, az egyik - hacsak nem a legnagyobb - Magyarországon alkotott kutatónak, kiváló elmének és tudósnak nevezte, akinek munkássága nem csupán a múltban, hanem a jelenben is világhírű".
A megemlékezés részeként a Magyar Posta alkalmi bélyeget bocsátott ki a neves tudósról.

A bélyegképen Eötvös Loránd portréja mellett az Eötvös-inga és az Eötvös-hatás kimutatására szolgáló eszköz, a képháttérben az olaszországi Dolomitokban lévő Eötvös-csúcs látható. A borítékon a titeli mérés egyik pillanatképe jelenik meg, amit az 1901-es akadémiai beszéd során elhangzott köszöntőjének egy részlete egészít ki. A bélyegzőben a jeles tudós aláírása szerepel.
Eötvösről nem először adott ki bélyeget a Magyar Posta, most már negyedik alkalommal tiszteleg a tudós-feltaláló munkássága előtt.
A bélyeg 150.000 példányban, Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült, megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és a www.posta.hu-n.

Forrás: MTI

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások