Megszólal az első szám, az emberek szívében felsejlik egy emlék, és máris beindulnak az emberek

- 50 éves a P.Mobil

„Ha az ember csinál a színpadról, a zenekarról és a közönségről egy képet oldalról, akkor úgy tűnik, mintha nem lenne semmi közöttük, pedig valójában a zenekar tagjait és a közönséget millió szál köti össze”- vallja Schuster Lóránt, a P.Mobil zenekar-vezetője. Az 50 éves P.Mobilt a Magyar Posta alkalmi bélyeggel köszönti.

2023. március 3.

Miért éppen P. Mobil lett a zenekar neve?
House Birds néven iskolai zenekarként indultunk, aztán később én neveztem el egy rovarírtószerről Gesarolnak a bandát, de ezt a nevet letiltották, így végül az idegen szavak szótárából választottuk a nevet. Az akkori Ludas Matyiban volt egy karikatúra, amelyen egy fickó hajtott egy bicaj-szerű szerkezetet, és ahogy hajtotta, úgy saját magát rugdossa fenékbe. Ez a körkörös, folyamatos mozgás ihlette a nevet, hiszen a rockzene is egy olyan műfaj, amiben nem lehet megállni soha, újra és újra bizonyítani kell.

Móóóbil_2-360x235px

Mondhatjuk, hogy a P. Mobil ún. ’korszakos zenekar’. Hogyan lehet 50 éven át aktív zenekarként működni?
John Lennon (Beatles) mondta, hogy annál többet elérni, mint egy korosztály életének a részévé válni, nem lehet. Nekünk ez megadatott. De volt, hogy elegem lett ebből a mókuskerékből, és szélnek eresztettem a zenekart. Csináltam egy színpad-háttértechnikai céget is. Külföldi produkciókhoz szállítottunk szakembereket és technikát, így Bécstől keletre és délre számos koncertet hoztunk össze, pl. a pulai amfiteátrumban Sting koncertet, az athéni olimpiai stadionban Guns N’Roses koncertet is csináltunk.

Hogyan lehetett egyáltalán az ismertséget, népszerűséget megszerezni egy olyan világban, amikor még nem volt közösségi média, youtube, zenecsatornák?
Az, hogy szereted csinálni, az csak egy darabig elég, faluról falura jártuk az országot, mert máshogy nem ismerhettek volna meg bennünket az emberek. 10 éven keresztül évi 330 előadás, autópályák és benzinkutak, éttermek nélkül, Barkassal – ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ha elindultunk Miskolcra reggel, odaértünk délutánra, lenyomtunk egy 3 órás koncertet, aztán vissza a Barkasba. Ez nagyon kemény.

A zene vagy a dalszöveg születik meg előbb?
A szövegírás összetett és bonyolult folyamat, a szövegnek illeszkednie kell a zenéhez, ritmusban is, a zene hangulatához is, úgy, hogy az énekelhető legyen. Peter Gabriel a Genesisben is azt mondta, hogy minden a ritmusból indul ki. Az igazi verseket sokkal nehezebb megzenésíteni, mert a verseknek is van egy szerkezete, ritmusa és a rockzenének is megvan a maga ritmusa, hangulata. Ezért mi pl. angol kamu szövegre írtunk zenét, mert sokkal izgalmasabb, érdekesebb, ha „angolul” szólnak a számok.

Milyen zenéket hallgat szívesen? Egy rocker csak rock zenét hallgat?
Nem! Mindenevő vagyok. Szerencsére a youtube-on rengeteg hanganyagot lehet találni. Emellett több száz dvd-m és kb. 40 terrabite-nyi hanganyagom van. Ha mondjuk egy szigeten kellene egyedül élnem, akkor biztosan vinnék magammal Led Zeppelint, Paul Rodgers-t (Bad Company) és Eric Burdont (Animals) is.

Április 30-án nagyszabású szülinapi koncertet ad a zenekar a Papp László sportarénában. Hogyan lehet 50 év dalterméséből válogatni?
A youtube-on megnéztem, melyek a leghallgatottabb számaink. A legtöbb letöltés 27 milliós volt, azt biztosan eljátsszuk, ez A zöld, bíbor és a fekete című dal. Az első tizenvalahány dal a legkedveltebbek lesznek. A műsor kb. 2 óra 20 perces lesz. Hetente egyszer, kétszer próbáljuk a műsort, és az új CD számait.

P.Mobil_együttes_tagjai

Mit szól ahhoz, hogy a Magyar Posta alkalmi bélyegen köszönti a zenekart?
Ragasztható, nyálazható bélyeg jelenik meg rólunk! Ez nagyon komoly dolog számunkra. Mi annak idején nem kaptunk kitüntetéseket, a rajongó írta fel egy spirál kockás lapra, hogy szeret bennünket, azt a fecnit bekereteztettem és kitettem a falra. Na az volt a mi Kossuth –díjunk. Tavaly aztán megkaptam a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, ilyenkor az ember arra gondol, hogy hú, ennyire megöregedtem…

Milyen postával kapcsolatos élménye van, szokott postára járni?
Persze, az internet előtti időben óriási levelezést folytattunk rajongókkal. Volt olyan, hogy 600 levelet, meg 52 csomagot adtunk postára, még külön ablakot is nyitottak nekünk. A postáshölgy 3 órán keresztül csak velünk foglalkozott. Még arra is emlékszem, hogy hogyan lehetett postára adni plakátokat. Meg volt határozva, hogy csak hengerben lehet, értékjelzéssel, és a két vége nyitott kellett legyen.

Mit gondol meddig lesz még P. Mobil?
Lemmy (Motörhead) mondta, hogy ha úgy érzed, hogy öreg vagy a rock and rollhoz, akkor öreg vagy a rock and rollhoz. Én 74 éves vagyok,sokkal több időt igényel, hogy felkészüljünk egy bulira, de addig, amíg az ember fölkel, és azt mondja, jó, ma utazom 300 vagy akár 800 km-t, pl. minthogy otthon üljön, akkor addig csinálni kell.

Magyar Posta Zrt.