MMM bannerhez

TEGYÜNK EGYÜTT! – MUNKAVÁLLALÓI ÉRZÉKENYÍTŐ PROGRAM A POSTÁNÁL

MMM logo

A megváltozott munkaképességű munkavállalók támogatására indított programot "Tegyünk együtt!" néven a Magyar Posta. A Posta célja az a programmal, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozókat megtartsa, arányukat növelje a vállalatnál, valamint erősítse a munkahelyi befogadást.
A Postánál jelenleg több, mint háromszáz fogyatékossággal élő dolgozik a küldeményfeldolgozás, a kézbesítés, az ügyfélszolgálat, az üzemeltetés, valamint az informatika területén. A vállalat célja azonban az, hogy ez a szám fokozatosan nőjön, tovább bővüljenek a lehetőségek a fogyatékkal élők munkavállalók foglalkoztatására. A 2021-ben indított programban megvalósuló tevékenységek egyrészt arra irányulnak, hogy a munkavállalói közösség nyitottabb legyen az atipikus munkavállalókkal való együttműködésre, másrészt arra, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók könnyebben alkalmazkodjanak, jobban meg tudjanak felelni a munkahelyi kihívásoknak és hosszútávon is elköteleződjenek a vállalat mellett. A program megvalósítása az Esélyegyenlőségi Nagykövet bevonásával a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv mentén történik.

A program egy éve alatt bebizonyosodott, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása mindenki számára nyereség: a megváltozott munkaképességűek számára lehetőség, hogy olyan feladatot végezhessenek el, amelyben kitűnően tudnak teljesíteni, a vállalat pedig számos értékes munkavállalót nyer, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával a postás közösség gazdagabb lesz. Számos vezetőnek, munkatársnak közvetlen élménye, tapasztalata is van a Postánál dolgozó megváltozott munkaképességű munkavállalókkal kapcsolatban. Ők mondják el benyomásaikat az alábbi összeállításban:

A Tegyünk együtt! program Tevékenységei

Világnapok ünneplése a Magyar Postánál

MMM aloldal felemás zokni akció 2

 

Idén először vállalkozott a Társaság arra, hogy megünnepelje azokat a világnapokat, amelyek a megváltozott munkaképességű munkavállalókra irányítja a figyelmet. Márciusban a Down-szindróma világnapját, szeptemberben a siketek világnapját, decemberben pedig a fogyatékos emberek világnapját tartotta meg a vállalat különböző akciókkal és tevekénységekkel, amik az atipikus emberek megismerését, különbözőségük elfogadását segítik.


A Down-szindróma világnapját a „FELEMÁS ZOKNI” akcióval és online eseményekkel ünnepelték, ezzel hívták fel a figyelmet egy nyitottabb, elfogadóbb és sokszínűbb munkahelyi közösség és társadalom szükségességére. A "Felemás zokni" akció alkalmával ezen a napon világszerte vidám, felemás zoknit húznak az emberek a sokszínűség és elfogadás szimbólumaként. A Magyar Posta munkatársai számos alkalommal bebizonyították, hogy befogadó és támogató közösséget alkotnak, és ezúttal is örömmel vettek részt az akcióban. A beküldött fotókból egy montázs készült, amely a Társaság közösségi média felületein jelent meg.

 


A siketek világnapja alkalmából megrendezett kerekasztal beszélgetésen a résztvevők megismerkedhettek azokkal a nehézségekkel, amikkel a siketek és nagyothallók küzdenek, valamint a hallók és hallássérültek kommunikációját elősegítő megoldásokkal. A munkatársak jelnyelvi mini tréningen vehettek részt, elsajátíthatták az alapkifejezéseket jelnyelven, profi tréner és tapasztalati szakértő segítségével. A Posta felsővezetése és a munkatársak a világnap alkalmából megköszöntötték az érintett munkavállalókat, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a megváltozott munkaképességű munkavállalók mellett.

A fogyatékos emberek világnapján Pál Feri emberségről, együttműködésről, együttérzésről tartott on-line előadását hallgathatták meg az érdeklődő postai dolgozók, valamint a nagy sikerre való tekintettel újabb jelnyelvi minitréninget szerveztek a munkatársaknak.

MMM_aloldal_autizmus_napja_szolnoki_csapatAz autizmus világnapja alkalmából Oravecz Lizanka gyógypedagógus, informatikus, autizmussal élő tapasztalati szakértő tartott előadást a kollégáknak. Eloszlatta az autizmussal kapcsolatos tévhiteket, félreértéseket, bemutatta, hogy milyen egy autista kollégával együtt dolgozni, mivel lehet segíteni egy autista munkatársat, és mi az, ami hátráltatja az együttműködést.
Az autista világnap megünneplésében a Magyar Posta dolgozói is aktívan részt vettek. Az alkalomra összeállított autizmus kvízt 643 munkatárs küldte be a sorsolásra, ahol három nyertes a munkatársaival együtt részt vehetett az autistákat foglalkoztató Kockacsoki Kft. csokikostolásán. Népszerű volt a „Viselj valami kéket!” akció is, melyben a résztvevők az autizmus melletti kiállás jeleként kék ruhadarabot vagy kiegészítőt viseltek. Mintegy 300 kolléga szerepel az akcióról beküldött fotókon, melyből egy montázs készült, mely a Társaság közösségi média felületein kapott helyet.
A fotókból összeállított slideshow itt tekinthető meg: slideshow

 

 

MMM munkacsoport tevékenysége

A Tegyünk együtt! program éves tervezésébe a szervezet a „semmit rólunk, nélkülünk" elv alapján bevonja a társaságnál dolgozó megváltozott munkaképességű munkavállalók önkénteseit és velük együttműködve határozza meg a program következő évi prioritásait.

Érzékenyítő tréningek

MMM_aloldal_érzékenyítés_355xA megváltozott munkaképességű munkatársak munkahelyi közösségbe való beilleszkedéséhez elengedhetetlen a vezetők és a közvetlen munkatársak, edukálása érzékenyítése, egy odafigyelésre, empátiára és elfogadására ösztönző tudatos attitűdformálás. 2021-ben több száz kollégának tartott érzékenyítő tréninget a Magyar Posta Humánerőforrás Fejlesztési Osztálya: vezetőknek a megváltozott munkaképességű pályázó állásinterjúja, közvetlen munkatársaknak a kolléga érkezését megelőzően került sor a foglalkozásra.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN A CIVILIKKEL A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT

MMM_aloldal_csoportkep_civilekkel_355x236

Civil szervezetek közötti tudásmegosztást kezdeményezett a Magyar Posta a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére.
"A lehető legjobb megoldások együttműködésben születnek” – ez a mottója annak a civil kerekasztal fórumsorozatnak, melyet a Magyar Posta a vele együttműködésben dolgozó öt civil szervezettel kezdeményezett, hogy átgondolják, megosszák eddigi, a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal (MMM) való foglalkozás során szerzett tapasztalataikat, és együtt találják meg a legjobb megoldásokat a felmerülő problémákra. Munkáltató által kezdeményezett, alapítványok közötti tudásmegosztás egyedülálló a témában, és jelentősen előmozdítja a fogyatékossággal élő munkavállalók, és az őket foglalkoztató munkáltatók ügyét.

Az első civil kerekasztalon bemutatkoztak a Postával együttműködő civil szervezetek. A számos alkalommal fogyatékosság díjjal jutalmazott, csokoládégyártással foglalkozó KockaCsoki nonprofit kft. autista fiatalokat segít, életkörülményeinek javítására, munkaerőpiacon való elhelyezkedésükre, önálló életük körülményeinek megteremtésére dolgozott ki programokat. A Postával pályaorientációs programjukban működnek együtt. Az Aura Egyesület szintén autistákkal foglalkozik, működésének 12 éve alatt 140 autista fiatalt helyezett el különböző állásokban. Támogató szervezet, az elhelyezkedést követően 6 hónapos utánkövetést is vállal, azaz az elhelyezett munkavállaló és a munkáltató között a később felmerülő nehézségek kezelésében is támogatást nyújt. A Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete nagy múltú, tizenötezer taggal, országos jelenléttel működő alapítvány, mely egyaránt segíti a siket és nagyothalló álláskeresőket és az ő foglalkoztatásukra nyitott munkáltatókat. A 2019-ben HR COM AWARD aranydíjjal elismert SINOSZ országos jelenléte miatt kiemelt partnerszervezete a szintén országos érdekeltségű Magyar Postának. A Down alapítvány 30 éves múltra tekint vissza, és egyaránt foglalkozik a Down szindrómás személyekkel és társadalmi érzékenyítéssel. Az alapítvány a Posta gyakornoki programjába szeretne bekapcsolódni. Befogadó programot dolgozott ki a Postával a Kézenfogva Alapítvány, mely két helyszínen, a budaörsi Országos Logisztikai Központban (OLK) és a ferencvárosi Csomaglogisztikai központban valósult meg.

Üzemlátogatások

MMM_aloldal_uzemlatogatas_355A Magyar Posta Zrt. a civil partnereink számára üzemlátogatásokat biztosít számos szakmai területen: postahely, call center, Országos Logisztikai Központ, hírlap logisztikai üzem. A látogatások célja, hogy a partnerek megismerjék a munkafolyamatokat, a körülményeket és gyakorlati tapasztalatot szerezzenek az adott terület munka tevekénységeiről. A szervezők kiemelten figyelnek arra, hogy a látogatók a Lantegi munkakör elemzéssel felmért munkafeladatokat a helyszínen is megfigyelhessék, egyéni tapasztalatokat gyűjthessenek és találkozzanak a tevékenységet végző kollégákkal. Az egyéni tapasztalatokkal kiegészülő toborzást követően nagyobb eséllyel alakul ki win-win helyzet a foglalkoztatás során is.

Befogadó program a Magyar Postánál

MMM 03 MMM munkavállalók az OLK-ban

Tizenkét megváltozott munkaképességű pályakezdő fiatal tizenkét hét alatt hétféle feladatkörben próbálta ki magát a Posta logisztikai területén. A cél az volt, hogy tapasztalatot szerezzenek, hogy kiderüljön, milyen feladatkörben tudnak sikeresen munkát végezni a megváltozott munkaképességű emberek, és mire kell figyelni a hosszú távú foglalkoztatásuk érdekében.
A Posta a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen valósította meg idén a befogadó programot az Országos Logisztikai Központban (OLK) és a Csomag Logisztikai Központban. A cél az volt, hogy átvizsgálják a logisztika területén létező munkaköröket a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására fókuszálva, és az érintett személyek ki is próbálják magukat ezekben a munkakörökben. A program része volt a logisztikai vezetők és munkatársak érzékenyítése is. A tizenkét megváltozott munkaképességű pályakezdő fiatal egyéni képességeiknek megfelelően többféle feladatkört végzett: például bélyegeztek, nemzetközi küldeményeket, kis alakú és nagy alakú küldeményeket válogattak, PDA-val küldeményfeldolgozást és gépsor melletti csomagfeldolgozást végeztek. Mentor segítette a fiatalokat, aki velük volt folyamatosan, és támogatta őket a munka világának megismerésében és a feladatok elsajátításában. A fiatalok értékteremtő munkát végeztek a tizenkét hét során. Az OLK-ba azóta felvettek megváltozott munkaképességű munkatársat. A fiatalok közül pedig két fő már a vállalat munkatársa az IT területén, illetve a Rákoskeresztúr 1 postán.

2022-ben folytatódott a Befogadó program: ezúttal a Pesti Levélcentrum fogadott öt fiatalt, akik szintén egyéni képességüknek megfelelően, többféle feladatkört – küldemények felszerelése, bélyegzése, levél előkészítés és borítékolás, adategyeztetés és adatok rendszerbe rögzítése – láttak el négy héten keresztül a mentoruk támogatásával.

MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ MUNKAVÁLLALÓK A POSTAI AZONOSÍTOTT KÜLDEMÉNYEK KÖVETÉSE (PAKK) MUNKAFOLYAMATBAN

MMM_aloldal_PAKK_355 Fontos kezdeményezés, hogy a Posta civil szervezetek bevonásával Lantegi munkakör elemzéssel méri fel, hogy melyek azok a munkakörök, munkafeladatok, ahol megváltozott munkaképességűeket tudnak foglalkoztatni, továbbá amennyiben ez szükségessé válik, rugalmasan alakít a feladatkörön. A módszer legutóbbi eredménye a budaörsi Országos Logisztikai Központban kialakított küldeményfeldolgozó-szortírozó munkakör, ahova csak a múlt félévben 9 fő leginkább autizmussal élő munkavállalót vettek fel. Az ebben a feladatkörben foglalkoztatott munkatársak az ajánlott levelek nyomon követéséhez a rögzítést végzik el, az adott ládához az ajánlott levél kódját pda-val rögzítik. A feladatkör figyelembe veszi az autizmussal élők magas monotonitás tűrési képességét, és azt, hogy stabil, megbízható munkát tudnak végezni, ha a munka kiszámítható a számukra.

POSTÁS PIKNIK

MMM_aloldal_Piknik-Láthatatlan kiállítás_355A postai munkavállalóknak rendezett Postás Piknikeken játékos formában tapasztalhatták meg a résztvevők, hogy milyen érzés hátránnyal élni: kerekesszékkel mentek végig akadálypályán, szemkötővel különböző ügyességi feladatokatat teljesítettek, vagy a Braiile írást próbálhatták ki a kollégák és családjaik. Aki az intenzívebb mozgást is bevállalta, a Down Alapítvány jó hangulatú Zumba programján is részt vehetett.

Stratégiai megállapodás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Posta Zrt. között a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatásáról

MMM 05 EMMI Posta együttműködés

Stratégiai megállapodást kötött októberben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Posta Zrt. a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatásáról. Kásler Miklós miniszter az aláírást megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar kormány arra törekszik arra, hogy mindenki a képességeinek megfelelő munkát végezhessen. Hozzátette: az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a 2010-es 18 százalékról 44 százalékra nőtt, ma mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon.
A Posta menedzsmentje elkötelezett a MM munkavállalók foglalkoztatása mellett. Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a munka világa, az elhelyezkedés mindenkinek nagy kihívást jelent, különös igaz ez azokra, akik állapotuk vagy egészségük miatt speciális helyzetben vannak. Jelentős részük képes értékteremtő munkát végezni, ehhez azonban megfelelő munkakörülményeket kell teremteni - hangoztatta.

A stratégiai partnerségi megállapodással kapcsolatban Schamschula György elmondta: támogatják az országos fogyatékosságügyi program és a minisztérium által éltre hívott Érték vagy! program célkitűzéseit, továbbá részt vesznek az előkészítő folyamatokban és a döntések meghozatalában.
A vállalat azzal is segíti a megváltozott munkaképességű álláskeresőket, hogy HR szakértői civil szervezetek ügyfeleinek tartanak próbainterjúkat, valamint pályaorientációs foglalkozás keretében készítik fel a sajátos nevelési igényű diákokat a munkaerőpiacra történő belépésre.

Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021 díj, II. helyezés, nagyvállalati kategória

Felelős foglalkoztató díj

 

 

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft (OFA) 5 éve hirdeti meg „Az Év Felelős Foglalkoztatója” pályázatát, melynek célja, hogy megismerje és elismerje azon hazai munkáltatókat, akik számára az emberi erőforrás központi értéket képvisel. A Magyar Posta Zrt. 2020-ban és 2021-ben is indult a pályázaton.

2021-ben a Magyar Posta Zrt. a Megváltozott Munkaképeségűek foglalkoztatását célul kitűző programjáról, a Tegyünk együtt programról szóló pályázatával II. helyezésről szóló elismerést kapott a nagyvállalati kategóriában.