MMM bannerhez

TEGYÜNK EGYÜTT! – A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásért létrehozott program A POSTÁNÁL

MMM logo

A megváltozott munkaképességű munkavállalók támogatására indított programot "Tegyünk együtt!" néven a Magyar Posta. A Posta célja az a programmal, hogy a megváltozott munkaképességű dolgozókat megtartsa, arányukat növelje a vállalatnál, valamint erősítse a munkahelyi befogadást.
A Postánál jelenleg több, mint háromszáz megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik, például a küldeményfeldolgozás, a kézbesítés, az ügyfélszolgálat, az üzemeltetés, HR támogatás, valamint az informatika területén is. A vállalat célja azonban az, hogy ez a szám fokozatosan nőjön, tovább bővüljenek a lehetőségek a fogyatékos személyek foglalkoztatására. A 2021-ben indított programban megvalósuló tevékenységek egyrészt arra irányulnak, hogy a munkavállalói közösség nyitottabb legyen az atipikus munkavállalókkal való együttműködésre, másrészt arra, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók könnyebben alkalmazkodjanak, jobban meg tudjanak felelni a munkahelyi kihívásoknak, és hosszútávon is elköteleződjenek a vállalat mellett. A program megvalósítása a „Semmit rólunk nélkülünk!” elv mentén történik.

A Tegyünk együtt! program Tevékenységei

Világnapok ünneplése a Magyar Postánál

 

2021-től rendszeresen arra vállalkozott a Társaság, hogy megünnepeli azokat a világnapokat, amelyek a megváltozott munkaképességű munkavállalókra irányítja a figyelmet. 2021. márciusában a Down-szindróma világnapját, szeptemberben a siketek világnapját, decemberben pedig a fogyatékos emberek világnapját tartotta meg a vállalat különböző akciókkal és tevekénységekkel, amelyek az atipikus emberek megismerését, különbözőségük elfogadását segítik. 2022-ben az autizmus, a fehér bot és a fogyatékos emberek világnapjához való csatlakozással hívtuk fel a munkavállalók és a társadalom figyelmét az érintett fogyatékos személyekre.

2021

A Down-szindróma világnapját a „FELEMÁS ZOKNI” akcióval és online eseményekkel ünnepelték, ezzel hívták fel a figyelmet egy nyitottabb, elfogadóbb és sokszínűbb munkahelyi közösség és társadalom szükségességére. A "Felemás zokni" akció alkalmával ezen a napon világszerte vidám, felemás zoknit húznak az emberek a sokszínűség és elfogadás szimbólumaként. A Magyar Posta munkatársai számos alkalommal bebizonyították, hogy befogadó és támogató közösséget alkotnak, és ezúttal is örömmel vettek részt az akcióban. A beküldött fotókból egy montázs készült, amely a Társaság közösségi média felületein jelent meg.

 


A siketek világnapja alkalmából megrendezett kerekasztal beszélgetésen a résztvevők megismerkedhettek azokkal a nehézségekkel, amelyekkel a siketek és nagyothallók küzdenek, valamint a hallók és hallássérültek kommunikációját elősegítő megoldásokkal. A munkatársak jelnyelvi mini tréningen vehettek részt, elsajátíthatták az alapkifejezéseket jelnyelven, profi tréner és tapasztalati szakértő segítségével. A Posta felsővezetése és a munkatársak a világnap alkalmából megköszöntötték az érintett munkavállalókat, ezzel is kifejezve elkötelezettségüket a megváltozott munkaképességű munkavállalók mellett.

A fogyatékos emberek világnapján Pál Feri emberségről, együttműködésről, együttérzésről tartott on-line előadását hallgathatták meg az érdeklődő postai dolgozók, valamint a nagy sikerre való tekintettel újabb jelnyelvi minitréninget szerveztünk a munkatársaknak.

2022

2022-ben MMM_aloldal_autizmus_napja_szolnoki_csapataz autizmus világnapja alkalmából Oravecz Lizanka gyógypedagógus, informatikus, autizmussal élő tapasztalati szakértő tartott előadást a kollégáknak. Eloszlatta az autizmussal kapcsolatos tévhiteket, félreértéseket, bemutatta, hogy milyen egy autista kollégával együtt dolgozni, mivel lehet segíteni egy autista munkatársat, és mi az, ami hátráltatja az együttműködést.
Az autista világnap megünneplésében a Magyar Posta dolgozói is aktívan részt vettek. Az alkalomra összeállított autizmus kvízt 643 munkatárs küldte be a sorsolásra, ahol három nyertes a munkatársaival együtt részt vehetett az autistákat foglalkoztató Kockacsoki Kft. csokikostolásán. Népszerű volt a „Viselj valami kéket!” akció is, melyben a résztvevők az autizmus melletti kiállás jeleként kék ruhadarabot vagy kiegészítőt viseltek. Mintegy 300 kolléga szerepel az akcióról beküldött fotókon, melyből egy montázs készült, mely a Társaság közösségi média felületein kapott helyet.

A fotókból összeállított slideshow itt tekinthető meg: slideshow

 

 

feherbot_vilagnap_szakertok-355A látássérültek nemzetközi napja, a fehér bot október 15-i világnapja alkalmából szintén számos programot szerveztünk, hogy ezzel hívjuk fel a munkatársak figyelmét a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, valamint együtt keressük a foglalkoztatásukra a lehetőséget, segítsük a társadalomba való teljesebb beilleszkedésüket. A kollégák online és offline egyaránt részt vehettek egy kerekasztal-beszélgetésen tapasztalati szakértőkkel. Kérhettek masszázst vak masszőröktől az Országos Logisztikai Központunkban, illetve látásvizsgálatra jelentkezhettek Budapesten, Debrecenben és Pécsen. A programok nagyon népszerűek voltak a kollégák körében, a látásszűrésen például több mint százötven munkatárs vizsgáltatta meg a látását.

 

Tegyunk egyutt_autizmus_karacsonyi_vasarA december 3-i fogyatékos emberek világnapja alkalmából karácsonyi vásárt rendeztünk, melyen megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató cégek, fogyatékosokat segítő alapítványok, szervezetek: Down Alapítvány, Esőemberekért Egyesület, Seed Bonbon Handmade Kft., Fehér Bot Alapítvány, Vakok Állami Intézete, Autistic Art) árulták kézműves termékeiket. A munkavállalók, akik náluk vásároltak így nemcsak a szeretteiknek okoztak örömet a megvásárolt termékkel, de a fogyatékos embereket is támogatták a vásárlásukkal.
A DOWN Alapítvánnyal együttműködve pedig országszerte hat helyszínen rendeztünk fotókiállítást, melyen Down szindrómával élő fiatalok sajátos látásmódjával készült műveit nézhették meg az érdeklődők.

 

MMM munkacsoport tevékenysége

A Tegyünk együtt! program éves tervezésébe a szervezet a „semmit rólunk, nélkülünk" elv alapján bevonja a társaságnál dolgozó megváltozott munkaképességű munkavállalók önkénteseit. Velük együttműködve értékeli az előző év eredményeit, és határozza meg a program következő év prioritásait.

Érzékenyítő tréningek

MMM_aloldal_érzékenyítés_355xA megváltozott munkaképességű munkatársak munkahelyi közösségbe való beilleszkedéséhez elengedhetetlen a vezetők és a közvetlen munkatársak edukálása, érzékenyítése, egy odafigyelésre, empátiára és elfogadására ösztönző tudatos attitűdformálás. 2022-ben több száz kollégának tartott érzékenyítő tréninget a Magyar Posta Humánerőforrás Fejlesztési Osztálya. Vezetőknek a megváltozott munkaképességű pályázó állásinterjúja, közvetlen munkatársaknak pedig a kolléga érkezését megelőzően került sor a foglalkozásra.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN A CIVILIKKEL A MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰEKÉRT

Civil_osszefogas_355x236px

Civil szervezetek közötti tudásmegosztást kezdeményezett a Magyar Posta a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítésére.
"A lehető legjobb megoldások együttműködésben születnek” – ez a mottója annak a civil kerekasztal fórumsorozatnak, melyet a Magyar Posta a vele együttműködésben dolgozó kilenc civil szervezettel kezdeményezett, hogy átgondolják, megosszák eddigi, a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal (MMM) való foglalkozás során szerzett tapasztalataikat, és együtt találják meg a legjobb megoldásokat a felmerülő problémákra. Munkáltató által kezdeményezett, alapítványok közötti tudásmegosztás egyedülálló a témában, és jelentősen előmozdítja a fogyatékossággal élő munkavállalók, és az őket foglalkoztató munkáltatók ügyét.

Az első civil kerekasztalon bemutatkoztak a Postával együttműködő civil szervezetek. A számos alkalommal fogyatékosság díjjal jutalmazott, csokoládégyártással foglalkozó KockaCsoki nonprofit kft. autista fiatalokat segít, életkörülményeinek javítására, munkaerőpiacon való elhelyezkedésükre, önálló életük körülményeinek megteremtésére dolgozott ki programokat. A Postával pályaorientációs programjukban működnek együtt. Az Aura Egyesület szintén autistákkal foglalkozik, működésének 12 éve alatt 140 autista fiatalt helyezett el különböző állásokban. Támogató szervezet, az elhelyezkedést követően 6 hónapos utánkövetést is vállal, azaz az elhelyezett munkavállaló és a munkáltató között a később felmerülő nehézségek kezelésében is támogatást nyújt. A Siketek és Nagyothallók Országos Szervezete nagy múltú, tizenötezer taggal, országos jelenléttel működő alapítvány, mely egyaránt segíti a siket és nagyothalló álláskeresőket és az ő foglalkoztatásukra nyitott munkáltatókat. A 2019-ben HR COM AWARD aranydíjjal elismert SINOSZ országos jelenléte miatt kiemelt partnerszervezete a szintén országos érdekeltségű Magyar Postának. A Down alapítvány 30 éves múltra tekint vissza, és egyaránt foglalkozik a Down szindrómás személyekkel és társadalmi érzékenyítéssel. Az alapítvány a Posta gyakornoki programjába szeretne bekapcsolódni. Befogadó programot dolgozott ki a Postával a Kézenfogva Alapítvány, mely két helyszínen, a budaörsi Országos Logisztikai Központban (OLK) és a ferencvárosi Csomaglogisztikai központban valósult meg. 2022-ben a SALVA Vita Alapítvánnyal, a Diverzitás Egyesülettel, a Máltai Szeretetszolgálattal és a Motiváció Alapítvánnyal bővült az együttműködő partnerek köre.

Üzemlátogatások

MMM_aloldal_uzemlatogatas_355A Magyar Posta Zrt. a civil partnerei, az mmk-s álláskeresők, valamint az SNI-s tanulók számára üzemlátogatásokat biztosít számos szakmai területen. 2022-ben az érdeklődők megismertek postahelyet, meglátogatták a call centert, az Országos Logisztikai Központot, a Csomag Logisztikai Központot, valamint a hírlap logisztikai üzemet. A látogatások célja, hogy a partnerek megismerjék a munkafolyamatokat, a körülményeket és gyakorlati tapasztalatot szerezzenek az adott terület munka tevekénységeiről. A szervezők kiemelten figyelnek arra, hogy a látogatók a Lantegi munkakör elemzéssel felmért munkafeladatokat a helyszínen is megfigyelhessék, egyéni tapasztalatokat gyűjthessenek és találkozzanak a tevékenységet végző kollégákkal. Az egyéni tapasztalatokkal kiegészülő toborzást követően nagyobb eséllyel alakul ki win-win helyzet a foglalkoztatás során is.

Befogadó program a Magyar Postánál

MMM 03 MMM munkavállalók az OLK-ban

Tizenkét megváltozott munkaképességű pályakezdő fiatal tizenkét hét alatt hétféle feladatkörben próbálta ki magát a Posta logisztikai területén 2021-ben. A cél az volt, hogy tapasztalatot szerezzenek, hogy kiderüljön, milyen feladatkörben tudnak sikeresen munkát végezni a megváltozott munkaképességű emberek, és mire kell figyelni a hosszú távú foglalkoztatásuk érdekében.
A Posta a Kézenfogva Alapítvánnyal közösen valósította meg idén a befogadó programot az Országos Logisztikai Központban (OLK) és a Csomag Logisztikai Központban. A cél az volt, hogy átvizsgálják a logisztika területén létező munkaköröket a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására fókuszálva, és az érintett személyek ki is próbálják magukat ezekben a munkakörökben. A program része volt a logisztikai vezetők és munkatársak érzékenyítése is. A tizenkét megváltozott munkaképességű pályakezdő fiatal egyéni képességeiknek megfelelően többféle feladatkört végzett: például bélyegeztek, nemzetközi küldeményeket, kis alakú és nagy alakú küldeményeket válogattak, PDA-val küldeményfeldolgozást és gépsor melletti csomagfeldolgozást végeztek. Mentor segítette a fiatalokat, aki velük volt folyamatosan, és támogatta őket a munka világának megismerésében és a feladatok elsajátításában. A fiatalok értékteremtő munkát végeztek a tizenkét hét során. Az OLK-ba azóta felvettek megváltozott munkaképességű munkatársat. A fiatalok közül pedig két fő már a vállalat munkatársa az IT területén, illetve a Rákoskeresztúr 1 postán.

2022-ben folytatódott a Befogadó program: ezúttal a Pesti Levélcentrum fogadott öt fiatalt, akik szintén egyéni képességüknek megfelelően, többféle feladatkört – küldemények felszerelése, bélyegzése, levél előkészítés és borítékolás, adategyeztetés és adatok rendszerbe rögzítése – láttak el négy héten keresztül a mentoruk támogatásával.

MEGVÁLTOZOTT MUNKAKÉPESSÉGŰ MUNKAVÁLLALÓK A POSTAI AZONOSÍTOTT KÜLDEMÉNYEK KÖVETÉSE (PAKK) MUNKAFOLYAMATBAN

MMM_aloldal_PAKK_355

Fontos kezdeményezés, hogy a Posta civil szervezetek bevonásával Lantegi munkakör elemzéssel méri fel, hogy melyek azok a munkakörök, munkafeladatok, ahol megváltozott munkaképességűeket tudnak foglalkoztatni, továbbá - amennyiben ez szükségessé válik - rugalmasan alakít a feladatkörön. A módszer legutóbbi eredménye a budaörsi Országos Logisztikai Központban kialakított küldeményfeldolgozó-szortírozó munkakör, ahova csak a múlt félévben kilenc főt vettek fel. 2022-re tizenöt főre bővült a foglalkoztatottak köre, ahol a targonca mentes övezet kialakítása után három hallássérült kolléga is dolgozik. Az ebben a feladatkörben foglalkoztatott munkatársak az ajánlott levelek nyomon követéséhez szükséges rögzítést végzik, az adott ládához az ajánlott levél kódját pda-val rögzítik. A kollégákat mentor támogatja a kihívások megoldásában, a munkakörnyezetbe való beilleszkedésben. A mentor szakmai tudásával támogatja a kiválasztást, a kollégák beillesztését és a megtartását. A kollégákon kívül rendszeresen konzultál a csoportvezetőkkel, üzemvezetővel, szükség esetén az mmk-s kollégák családjával és más támogató szakemberekkel.

SINOSZ - Magyar Posta Zrt.: Toborzási kampány

2022 november elején a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) toborzási kampányt indítottunk. Célunk az volt, hogy a siket és nagyothalló közösséget is megszólítsuk álláslehetőségeinkkel, és új munkatársakat tudjunk felvenni. Három területre kerestünk új kollégákat: levélkézbesítő pozícióba postahelyekre, logisztikai küldeményfeldolgozó-szortírozó, valamint csomagautomata feltöltő munkakörre az Országos Logisztikai Központ targonca mentes területére.
A toborzási kampány videójában és posztjaiban 4 hallássérült kollégánk vett részt, akik személyes üzenetekkel hívták fel a figyelmet az üzemlátogatási lehetőségekre és az álláshelyekre. Az üzemlátogatások a Budapest 70 postán, a Levélcentrumban és az Országos Logisztikai Központban valósultak meg.

POSTÁS PIKNIK

Postas_Piknik_zumba_355x236pxA postai munkavállalóknak rendezett Postás Piknikeken játékos formában tapasztalhatták meg a résztvevők, hogy milyen érzés hátránnyal élni: kerekesszékkel mentek végig akadálypályán, szemkötővel különböző ügyességi feladatokatat teljesítettek, vagy a Braiile írást próbálhatták ki a kollégák és családjaik. Aki az intenzívebb mozgást is bevállalta, a Down Alapítvány jó hangulatú Zumba programján is részt vehetett.

ÉRTÉK VAGY! DÍJAT KAPOTT A BUDAPEST 62 POSTA VEZETŐJE, ANTAL JÁNOS

Tegyunk_egyutt_antal jánosAz Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2021-ben első alkalommal adta át az Érték vagy! díjat, amely olyan munkáltatónak, foglalkozási rehabilitációs szolgáltatónak, valamint magánszemélynek adható, aki megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos személyek foglalkoztatása érdekében tett tevékenységével kimagasló eredményt ért el. Ezt a díjat Budapest 62 Posta vezetője, Antal János is átvehette az Érték vagy! konferencián az EMMI államtitkárától, Fülöp Attilától.
Antal János 29 éve dolgozik a Magyar Postánál, bejárta a ranglétra minden egyes fokát a szervezetben. 2017-ben lett az egyik legnagyobb postahely, a Budai Központi Kézbesítő Posta vezetője, jelenleg a másik nagy fővárosi postát, a Budapest 62 postát vezeti.
A Magyar Posta végrehajtási területén úttörőként indított el egy megváltozott munkaképességűeket befogadó folyamatot: kilépve a megszokott sémákból megváltoztatta a korábbi gyakorlatot, és szétválasztotta a közönséges és ajánlott levelek kézbesítését. Az érintettek bevonásával személyre szabottan alakított ki a kézbesítő munkakörön belül egy olyan feladatkört, amely a siket kollégák erősségeire épített, azaz kizárólag közönséges levelek kézbesítésére foglalkoztatták a siket kollégákat, ahol nem volt ügyfélkontakt. Beilleszkedésük – a személyre szabott feladatkör kialakításának köszönhetően – gördülékeny volt. Jelenleg a Budapest 62 postán öt különböző munkakörben hét megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik.

Stratégiai megállapodás az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Posta Zrt. között a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatásáról

Stratégiai megállapodást kötött 2021. októberében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Posta Zrt. a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatásáról. Kásler Miklós miniszter az aláírást megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar kormány arra törekszik arra, hogy mindenki a képességeinek megfelelő munkát végezhessen. Hozzátette: az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a 2010-es 18 százalékról 44 százalékra nőtt, ma mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon.
A Posta menedzsmentje elkötelezett a MM munkavállalók foglalkoztatása mellett. Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. korábbi vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a munka világa, az elhelyezkedés mindenkinek nagy kihívást jelent, különös igaz ez azokra, akik állapotuk vagy egészségük miatt speciális helyzetben vannak. Jelentős részük képes értékteremtő munkát végezni, ehhez azonban megfelelő munkakörülményeket kell teremteni - hangoztatta.

A Magyar Posta támogatja az országos fogyatékosságügyi program és a minisztérium által éltre hívott Érték vagy! program célkitűzéseit, továbbá részt vesznek az előkészítő folyamatokban és a döntések meghozatalában.
A vállalat azzal is segíti a megváltozott munkaképességű álláskeresőket, hogy HR szakértői civil szervezetek ügyfeleinek tartanak próbainterjúkat, valamint pályaorientációs foglalkozás keretében készítik fel a sajátos nevelési igényű diákokat a munkaerőpiacra történő belépésre.

Az Év Felelős Foglalkoztatója 2021 díj, II. helyezés, nagyvállalati kategória

Felelős foglalkoztató díj

 

 

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft (OFA) 5 éve hirdeti meg „Az Év Felelős Foglalkoztatója” pályázatát, melynek célja, hogy megismerje és elismerje azon hazai munkáltatókat, akik számára az emberi erőforrás központi értéket képvisel. A Magyar Posta Zrt. 2020-ban és 2021-ben is indult a pályázaton.

2021-ben a Magyar Posta Zrt. a Megváltozott Munkaképeségűek foglalkoztatását célul kitűző programjáról, a Tegyünk együtt programról szóló pályázatával II. helyezésről szóló elismerést kapott a nagyvállalati kategóriában.

2023

 

2022

Az autizmus világnapja alkalmából Oravecz Lizanka gyógypedagógus, informatikus, autizmussal élő tapasztalati szakértő tartott előadást a kollégáknak. Eloszlatta az autizmussal kapcsolatos tévhiteket, félreértéseket, bemutatta, hogy milyen egy autista kollégával együtt dolgozni, mivel lehet segíteni egy autista munkatársat, és mi az, ami hátráltatja az együttműködést.
Az autista világnap megünneplésében a Magyar Posta dolgozói is aktívan részt vettek. Az alkalomra összeállított autizmus kvízt 643 munkatárs küldte be a sorsolásra. A kvíz verseny három nyertese a munkatársaival együtt részt vehetett az autistákat foglalkoztató Kockacsoki Kft. csokikostolásán. Népszerű volt a „Viselj valami kéket!” akció is, melyben a résztvevők az autizmus melletti kiállás jeleként kék ruhadarabot vagy kiegészítőt viseltek. Mintegy 300 kolléga szerepel az akcióról beküldött fotókon, melyből egy montázs készült, mely a Társaság közösségi média felületein kapott helyet.

A fotókból összeállított slideshow itt tekinthető meg: slideshow

A látássérültek nemzetközi napja, a fehér bot október 15-i világnapjára alkalmából szintén számos programot szerveztünk, hogy ezzel hívjuk fel a munkatársak figyelmét a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, valamint együtt keressük a foglalkoztatásukra a lehetőséget, segítsük a társadalomba való teljesebb beilleszkedésüket. A kollégák online és offline egyaránt részt vehettek egy kerekasztal-beszélgetésen tapasztalati szakértőkkel. Kérhettek masszázst vak masszőröktől az Országos Logisztikai Központunkban, illetve látásvizsgálatra jelentkezhettek Budapesten, Debrecenben és Pécsen. A programok nagyon népszerűek voltak a kollégák körében, a látásszűrésen például több mint százötven munkatárs vizsgáltatta meg a látását.

A december 3-i fogyatékos emberek világnapja alkalmából karácsonyi vásárt rendeztünk, melyen megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató cégek, fogyatékosokat segítő alapítványok szervezetek: Down Alapítvány, Esőemberekért Egyesület, Seed Bonbon Handmade Kft., Fehér Bot Alapítvány, Vakok Állami Intézete, Autistic Art) árulták kézműves termékeiket. A munkavállalók, akik náluk vásároltak így nemcsak a szeretteiknek okoztak örömet a megvásárolt termékkel, de a fogyatékos embereket is támogatták a vásárlásukkal.
A DOWN Alapítvánnyal együttműködve pedig országszerte hat helyszínen rendeztünk fotókiállítást, melyen Down szindrómával élő fiatalok sajátos látásmódjával készült műveit nézhették meg az érdeklődők.

2021