Magyarországi zsinagógák III.

Bélyegen a Bajai és a Kiskunhalasi Zsinagóga

A Magyar Posta 2008-ban kezdte meg a magyar zsinagógákat bemutató bélyegsorozatát. A kibocsátás ötödik és hatodik címletén a Bajai és a Kiskunhalasi Zsinagóga oltára és belső részletei szerepelnek.

Magyarországi zsinagógák III. 1

Az alkalmi borítékokon jellegzetes díszítő elemek, illetve maga a zsinagóga épülete is látható. A két címletből álló alkalmi bélyegsorozatot Hajdú József fotóművész képei alapján Nagy Péter bélyegtervező grafikusművész tervezte.

Bajai Zsinagóga (Baja, Munkácsy Mihály utca 9.)

A mezőváros első zsinagógája 1762-1765 között épült, de az 1806-os tűzvészben leégett. A második zsinagóga szintén tűzvészben semmisült meg. A ma látható épület 1842-45 között épült és 1845. szeptember 26-án avatták fel. A műemlék-jellegű zsinagóga egyike Baja legszebb klasszicista épületeinek. Utcai homlokzatát kettős kompozit fejezetű pillérek tagolják, a középrészt egyszerű timpanon zárja. Ma könyvtár, falán az I. világháború zsidó hősi halottairól megemlékező emléktábla található. Külsejét maradéktalanul helyreállították, belsejét tekintve a könyvtár funkcióit tökéletesen összehangolták a zsinagógai térrel. Az épület belsejében megmaradt az eredeti térrendszer, a karzat, a tórafülke és felirata, a belső festés, a vörös márvány kézmosó és a falba épített persely.

Magyarországi zsinagógák III. 2

Kiskunhalasi Zsinagóga (Kiskunhalas, Petőfi u. 1.)

A hitközség a XIX. század elején alakult, a késő klasz-szicista, kora-romantikus zsinagóga 1857-60 között épült. Bejárati homlokzata a kert felől, a nyugati oldalon van. Négypilléres, fejezetes nyitott előcsarnoka felett kettős párkányzat, e felett timpanon található. A hom-lokzaton héber felirat: "Ez az örökkévaló kapuja". A földszinti templomtérbe vezető középső kapu mellett mártírtáblák emlékeztetnek a közösség elpusztított tagjaira. A tóraolvasó-emelvény a helyiség közepén van, szép faragott korlát övezi, négy sarkán magas, fehér oszlopokkal. A tóraszekrény két oldalán oszlop-párok, felette körablak. A fal baldachint utánzó festése fogja egységbe a főfal díszeit. (Forrás: zsido.hu)

Magyarországi zsinagógák III. 3

A sorozat eddig megjelent címletei a Szegedi Új Zsinagógát és az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem zsinagógáját (2008) valamint a Nagykőrösi Zsinagógát és a Szolnoki Új Zsinagógát (2010) mutatták be.

Megrendelési kód: 2012170050211 (bélyegsorozat), 2012170060112 (FDC-Baja), 2012170060212 (FDC-Kiskunhalas)
Megjelenési időpont: 2012. szeptember 4.
Össznévérték: 700 Ft Példányszám: 200.000 sorozat
A bélyeg perforálási mérete: 30 x 45 mm
Gyártó: Állami Nyomda
Fotóművész: Hajdú József
Tervezőművész: Nagy Péter

Kapcsolódó oldalak