Europa 2011: Erdők

Megjelenési időpont: 2011. május 6.

A PostEurop tagországok minden évben szavazás útján választanak ki egy témakört, melyet valamenynyien az adott évben kiadásra kerülő ún. EUROPA bélyegen jelenítenek meg. 2011. az UNESCO döntése értelmében az „Erdők Nemzetközi Éve”. Ehhez illeszkedik az EUROPA bélyeg témája is: „Erdők”.

Az erdő Földünk egyik életforrása, a természeti tényezőktől és emberi beavatkozásoktól függő életközösség és élőhely. Magába foglalja a talajban élő mikroorganizmusokat, a földfelszínen élő mohákat, gombákat, lágy- és fás szárú növényeket, továbbá a benne élő rovar-, madárvilágot és vadállományt. Az erdő nem egyszerűen fák együttese! Az erdő a legnagyobb szén-dioxid fogyasztó és oxigén-termelő; a fának mint nyersanyagnak, újratermelhető energiahordozónak, és még sok egyéb, erdőből kikerülő terméknek a forrása; a Föld vízháztartásának alapvető szabályozója; az éghajlat befolyásolója; a tápláléklánc megszakítás nélküli fenntartásának lassan egyedüli helyszíne; a környezet legjelentősebb védője. Mindezek mellett egészségnevelő, regeneráló hatása egyedüli, valamint jóléti, kulturális, esztétikai hatása nélkülözhetetlen. Magyarország területének közel ötödét borítja erdő, melyek fenntartása csak szakszerű erdőgazdálkodás keretében lehetséges. A legfontosabb cél az erdő védelme, annak érdekében, hogy megőrizzük biológiai változatosságát, termő- és felújuló képességét, valamint megfeleljen a társadalmi igényekkel összhangban lévő környezeti- és gazdasági elvárásoknak, és szolgálja az egészségügyi-szociális, valamint oktatási és kutatási célokat. (Forrás: erdo.hu)

Az EUROPA 2011: Erdők bélyegkisív kétféle bélyegképet tartalmaz: az egyiken nyárvégi párás őrségi erdőrészlet, előtérben virágzó, színpompás réttel, míg a másik bélyegképen a Visegrádi-hegység ködös téli hegyvonulatai fedezhetők fel. A keretrajzot egy fa lombkoronája, az alnyomatot pedig egy falevél erezete díszíti. Az alkalmi borítékon egy pécsi tavaszi erdőrészlet látható medvehagyma virágzáskor. Az alkalmi bélyegző grafikáján fák sziluettje tűnik elő.

SO
Megrendelési kód: 2011110040011 (kisív) 2011110060012 (FDC)
Megjelenési időpont: 2011. május 6.
Össznévérték: 800 Ft
Kibocsátási példányszám: 150.000 db
A bélyegkép perforálási mérete: 40 x 25 mm
A kisív külső vágási mérete: 120 x 70 mm
Nyomdai eljárás: ofszetnyomtatás
Gyártó nyomda: Pénzjegynyomda
Tervezőművész: Benedek Imre
Fotóművész: Steven Lovy (kisív), Baranyai Antal (boríték)

Kapcsolódó oldalak