2012. évi kibocsátások - Előfizetés

A Magyar Posta alkalmi és forgalmi bélyegei 2012-ben

A Magyar Posta 2012. évi alkalmi bélyegei a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd, de a tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és külföldi gyűjtők által kedvelt hagyományos sorozatok folytatása is.  2012-ben huszonkét alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátását tervezzük.

object.6afb6aa2-f4b4-47cf-94ae-68fa5d34ed45.ivy

Születési évfordulójukon jeles személyiségekre emlékezünk a jövő évi postabélyegeken: Ferenczy Károly festőművész, Várkonyi Zoltán rendező, dr. Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus, Ottlik Géza író, műfordító, Örkény István Kossuth-díjas író valamint Solti György karmester, zongoraművész; Karády Katalin színművész tiszteletére is jelenik majd meg bélyeg.

A Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye centenáriuma alkalmából ünnepi bélyeggel készül a Magyar Posta. Károly Róbert országegyesítő háborújának legjelentősebb csatája, a rozgonyi csata 700. évfordulója tiszteletére szintén bélyeg jelenik meg. A tragikus sorsú Titanic emlékére ugyancsak reprezentatív bélyegblokk kerül majd a postákra. Ennek a bélyegkibocsátásnak különlegessége és egyben magyar vonatkozása dr. Lengyel Árpád, aki az elsőként a Titanic segítségére siető Carpathia tengerjáró gőzös hajóorvosa volt. 2012-ben új exkluzív filatéliai sorozatot is indít a Posta, bélyegkisíveken tervezi bemutatni a világ egyik legszebb épületét, az Országházat.

A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein hazánkban honos ragadozó madárfajok lesznek láthatók, a Magyarország flóráját bemutató bélyegsorozat következő két címletén pedig a pándy meggy és a kécskei rózsabarack őshonos gyümölcseink jelennek meg.

A 2012. évi nemzetközi vonatkozású sportesemények közül a labdarúgó Eb és a londoni olimpia kerül majd postabélyegre. A kibocsátási program szerint folytatódik a magyar olimpiai érmeseket bemutató Olimpiatörténet elnevezésű bélyegblokk-sorozat is, mely jövőre az 1948-as londoni olimpiát dolgozza fel.

A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. A tervek szerint a 85. Bélyegnap 2012. július 6-án, Kalocsán lesz. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív pedig jövőre a 100 éves Magyar Cserkészszövetséget köszönti. A hagyományok szerint folytatódik a magyarországi zsinagógákat bemutató sorozat is, 2012-ben a bajai és a kiskunhalasi zsinagóga kerül majd bélyegre.

Az elmúlt három évben a PostEurop szavazásán a Magyar Posta bélyegei nyerték a Legszebb EUROPA Bélyeg címet. Az európai bélyegkibocsátók jövőre a Látogatás témakörben megjelenő bélyegekkel versenyezhetnek. Az egyeztetés alatt lévő bélyegkibocsátások közül a külföldi postákkal közös alkalmi bélyegkibocsátások, valamint a Finnugor népek VI. világkongresszusához kapcsolódó bélyeg megjelentetése érdemel még feltétlen említést.

A forgalmi bélyegek között a már megszokott Húsvét, Karácsony, Bútortörténet, és Védett hazai virágok témák természetesen jövőre is sorra kerülnek. A tervek szerint mese- és képregény figurákat ábrázoló, valamint jókívánságok és üdvözletek témájú címletek kibocsátásával lesz színesebb a forgalmi bélyegek köre.

Folytatóik az Idegenforgalom és az Egészségturizmus-Gyógyfürdők sorozat is. Előbbi a 100 éves Debreceni Egyetemet és a szintén centenáriumát ünnepelő Puskás Tivadar Technikumot, utóbbi pedig a Király és a Rudas Fürdőt mutatja be.

Az Információs Társadalom Világnapja – Intergenerációs Szolidaritás témában bélyegtervezési pályázatot írt ki a Magyar Posta a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói részére. A legjobb terv forgalmi bélyeg formájában fog megjelenni.

Az alkalmi bélyegek körében 2012-ben a Magyar Posta 22 bélyeg, 4 blokk és 5 kisív kibocsátását tervezi. A várható éves össznévérték 13.600 forint lesz, mely 300 forint összegű felárral egészül még ki. Ebből 200 forint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, 100 forint pedig az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatja majd. A forgalmi bélyegek címletszámát a Magyar Posta jövő évi bérmentesítési forgalmi igénye határozza meg.

Kapcsolódó oldalak