EURÓPAI UNIÓS RENDELET VÁLTOZÁSA MIATT ÚJ VÁMKEZELÉSI SZABÁLYOK LÉPtEK ÉLETBE 2021. JÚLIUS 1-TŐL! Ezt feltétlen tudnod kell, ha EU-n kívülről érkezik a küldeményed!

A Posta felkészült a jogszabályváltozásra: biztosítjuk az ugrásszerűen megnövekedő vámkezeléseket támogató infrastruktúrát, jelentős mértékű informatikai fejlesztést és logisztikai kapacitásbővítést hajtottunk végre, továbbá növeltük a vámkezelések elvégzéséhez szükséges dolgozói létszámot. Arra törekszünk, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen!

Egy rövid videóban összefoglaltuk a változás lényegét: 2021 július 1-től ez történik, ha EU-n kívülről érkezik a küldeményed:

A legfontosabb változások:

  • 2021. július 1-jétől az Európai Unió valamennyi országában, így Magyarországon is megszűnt az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége. Egységesen valamennyi 150 eurónál alacsonyabb értékű áru után áfát kell fizetni.
  • Az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vám-árunyilatkozatot kell benyújtani.
  • A Magyar Posta a 150 euró érték alatti áru tartalmú küldemények vámkezelését, vám elé állítását jogszabályi felhatalmazás alapján a NAV-val közösen kialakított speciális vámkezelési eljárás keretében, automatikusan végzi. A vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik, gyorsítva és egyszerűsítve a 3. országból származó, áru tartamú küldemények vám elé állítását.
  • A magánszemélyeknek érkező küldeményeknél a postai vámügynöki szolgáltatás díja sávosra változott. Az új folyamatban elsődlegesen az online fizetést javasoljuk, amelyhez díjelőny is társul!

A következő táblázat tartalmazza a 150 euró alatti értékű, magánszemélyeknek szóló küldemények vámkezeléséhez kapcsolódó főbb postai vámügynöki szolgáltatási díjakat:

Szolgáltatás Szolgáltatás tartalma Értékhatár Online fizetés Utánvétes fizetés
Automatikus postai vámkezelés Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal való vámkezelés magánszemélyek részére,
Special Arrangement (SA) alkalmazásával történő áfafizetéssel
(a címzett a Magyar Postán keresztül fizeti meg az áfát).
0-10 EUR 399 Ft 799 Ft
10,01-22 EUR 499 Ft 899 Ft
22,01-50 EUR 599 Ft 999 Ft
50,01-100 EUR 899 Ft 1 399 Ft
100,01-150 EUR 1 399 Ft 1 899 Ft
Automatikus postai vámkezelés IOSS alkalmazásával Csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozattal lefolytatott vámkezelés magánszemélyek részére, IOSS áfafizetési mód alkalmazásával (az áfafizetés vásárláskor történik). 0-150 EUR 399 Ft 799 Ft
eVÁM-ban kezdeményezett vámkezelés Közreműködés a magánszemély címzett NAV webes felületén kezdeményezett vámkezelésében. 0-150 EUR   799

A postai vámügynöki szolgáltatás további díjtételeit tartalmazó díjszabást itt találod.
A díjtáblázat a 2021. július 1-jétől érvényes, áfával növelt szolgáltatási díjakat tartalmazza, melyek Ft-ban értendők. A mindenkor érvényes szolgáltatási díjakat, az áfa mértékét, és a vámügynöki szolgáltatás részletes igénybevételi feltételeit „A postai szolgáltatások Általános Szerződési Feltételeiben” részletezzük.

Az alábbi táblázatba foglaltuk össze, hogy változnak a vámterhek 3. országból történő árurendelések során:

Vásárolt áru értéke Vámterhek
2021. június 30-ig 2021. július 1-től
0-22 euró között vámmentes/vám eljárás alá nem tartozó küldemény vámmentes, de áfa + értéktől függő, sávos postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
22,1 – 150 euró között vámmentes, de áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt
150,1 euró felett vám + áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt vám + áfa + postai vámkezelési díj terheli a küldeményt

Mire érdemes figyelni a jövőben, ha külföldi webáruházból rendelsz?

A Magyar Posta a külföldi webáruházak többségétől előzetesen megkapja a feladott árutartalmú küldeményed adatait (küldeményazonosító, feladó és címzett adatai, áru megnevezése és értéke), így fontos, hogy mindig teljeskörűen add meg rendeléskor a saját adataid, hogy minél gyorsabb legyen a vámolás folyamata.

  • Mindig valós, teljes nevet (vezetéknév, keresztnév) adj meg!
  • Postacímed a lehető legrészletesebben töltsd ki (ország, település, postai irányítószám, közelebbi cím pontos házszámmal, ha van, akkor lépcsőház, emelet, ajtó).
  • Mindig adj meg pontos e-mail címet és mobilszámot is rendeléskor, mert a küldeményed Magyarországra érkezését követően ezeken fogunk keresni (e-mail/SMS), ha tennivalód van a vámkezelés során (díjfizetés, esetenként adatközlés, dokumentumfeltöltés). A jól megadott adatokkal időt nyersz!
  • Javasoljuk, hogy a rendelésed és a fizetés visszaigazolását vagy ezek képernyőképét mentsd el, mert a vámkezelés során előfordulhat, hogy szükséged lesz rá.

A küldeményed minél gyorsabb kézbesítéséért te is sokat tehetsz: ha családi házban élsz, gondoskodj arról, hogy a házon vagy a kerítésen legyen házszám, és persze legyen postaládád is. Ha társasházi lakásban élsz, a postaládádra írd ki a neved!

Mindent tudni akarsz a Postai Vámügynöki Szolgáltatásról? Kattints ide!

Gyakran Ismételt Kérdések