Tájékoztatás

2015. július 8.

 

2014 decemberében a Magyar Posta Zrt. (továbbiakban a "Magyar Posta”), a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. stratégiai szövetségre lépett a hitelezési aktivitás növelése, a pénzügyi szolgáltatások megújítása, a vidék pénzügyi infrastruktúrájának és kultúrájának fejlesztése érdekében.

Ennek az együttműködésnek a további erősítése érdekében a Takarékbank Zrt. és öt takarékszövetkezet – a Hajdú Takarék, a Kápolnásnyék és Vidéke Takarékszövetkezet, a Sárbogárd és Vidéke Takarékszövetkezet, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a Veresegyház és Vidéke Takarékszövetkezet – (a továbbiakban együtt a „Vevők”) a Magyar Postával kötött adásvételi szerződés értelmében részesedést szereznek az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-ben (a továbbiakban a „Bank”). A Magyar Posta és Vevők közötti tárgyalások során egyezség született arról, hogy a Magyar Posta – a Magyar Posta közgyűlésének jóváhagyásával – a Bank 8,21 százaléknyi tulajdoni hányadát megtestesítő részvény-csomagot értékesít a Vevők részére. A tranzakció sikeres zárása után a Magyar Posta továbbra is több mint 40 százalékos tulajdonos marad a Bankban, és a korábbiakban megszerzett tulajdonosi jogait is megtartja, azaz három fővel képviselteti magát a Bank héttagú igazgatóságában és két fővel a hattagú felügyelőbizottságában.

Nincs változás abban sem, hogy a Bank továbbra is a Magyar Posta stratégiai kereskedelmi banki partnere, aki – saját fiókjai mellett – a postai hálózatban is értékesít megtakarítási és hitel termékeket. Az értékesítésből befolyt összeget – öt milliárd forintot – a Magyar Posta, várhatóan még az idei évben jelentősebb beruházásokra, esetleges újabb akvizíciókra fordítja. A tulajdonrész értékesítése a Magyar Posta számára üzleti eredménnyel is jár, hiszen a 2014-es vételárnál magasabb összeget fizetnek a Vevők részvényenként.  

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások