Az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos béremelés volt a postai értékszállítóknál

2015. április 21.

 

Az elmúlt másfél évben csaknem 10 százalékos alapbéremelésben részesültek a JNT Security Kft.-nél dolgozó pénz- és értékszállítók, éppen ezért a Munkáltató vitatja az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezetének 2015. április 21. nulla órától meghirdetett sztrájkját. A munkabeszüntetéshez 50-en csatlakoztak, amely a JNT Security Kft. munkavállalói állományának mindössze 8.5 százaléka. Miután a JNT Security Kft. vitatja a sztrájk jogszerűségét, ezért bírósághoz fordult. A szolgáltatási minimumban sem történt megállapodás.

A JNT Security Kft.-nél (továbbiakban: JNT) dolgozó pénz- és értékszállítók az elmúlt másfél évben eddig csaknem 10 %-os alapbéremelésben részesültek. A JNT-nek kötelessége racionálisan, felelősen gazdálkodni, figyelembe vennie a piaci helyzetet és a Társaság gazdálkodási lehetőségeit, ezek alapján tette meg a 2015-ös évre vonatkozó bérajánlását, amelyet az ÉÖDSZ nem fogadott el.

A JNT 2015. április 17-én – azt követően, hogy az ÉÖDSZ a bértárgyalásokat egyoldalúan megszakította – 2015. január 1-ig visszamenőleg az értékszállítók esetében átlagosan 2.2 %-os alapbéremelést hajtott végre. Így a JNT Security Kft.-nél dolgozó értékszállítók bruttó jövedelme jelenleg (pótlékokkal és juttatásokkal együtt) 269 ezer forint havonta, amely jelentősen meghaladja a nemzetgazdasági átlagkeresetet, továbbá – piaci információk alapján - jóval magasabb a ledolgozott órákra vetítve, mint a piaci átlag. A JNT továbbá vállalta, hogy a 2015-ös üzleti eredmények alapján, 2015. III. negyedévét követően megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 3.3 %-os, alapbéremeléssel megegyező összegű, egyszeri kifizetést teljesítsen. A JNT-nél dolgozó pénz- és értékszállítók jövedelme alapbérből, különböző pótlékokból, 258 ezer ft/év/fő béren kívüli juttatásból (cafetéria) és 13. havi fizetésből áll.

A Magyar Postán keresztül érkező utalványok kifizetésében, illetve a posták készpénzellátásában jelenleg nem okoz fennakadást az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezetének 2015. április 21. nulla órától meghirdetett sztrájkja. A munkabeszüntetéshez 50-en csatlakoztak, amely a JNT munkavállalói állományának mindössze 8.5 százaléka. A JNT által kiszolgált posták alig több mint 10 %-át érinti a munkabeszüntetés, ezen posták készpénzzel történő ellátását munkaátszervezéssel kezeli a JNT és a Magyar Posta.

A JNT folytatni kívánja a bértárgyalásokat. Tekintettel arra, hogy 2013-ban szeptemberben, 2014-ben pedig december végén zárultak a tárgyévre vonatkozó bértárgyalások, így a JNT értetlenül áll az ÉÖDSZ sztrájkja előtt, hiszen a korábbi évek gyakorlata hosszú évek óta az, hogy a tárgyévi bérmegállapodás az év második felében született meg. A 2014. évre vonatkozó bérmegállapodástól számítva pedig kevesebb, mint négy hónap telt el.

Továbbá az ÉÖDSZ valótlanul állítja, hogy 2015. április 10-én a JNT-hez eljuttatott bérfejlesztési javaslatábana cafeteria emelés fedezetére is javaslatot tett.

JNT visszautasítja, hogy a Társaságnál működő másik szakszervezet létrejöttében (Kőbányai Autóbusz Szakszervezet) és taglétszámának növekedésében segítséget nyújtott, továbbá, hogy jogellenesen megállapodást akart kötni ezzel a szakszervezettel. A hamis állítások miatt a JNT megfontolja, hogy jogi lépéseket is tesz.

Az ÉÖDSZ állításával ellentétben, nem 1.6%-os, hanem a pénz- és értékszállító munkakörben dolgozók tekintetében 2.2%-os béremelést hajtott végre 2015. árpilis 17-én, január 1-ig visszamenőleg – ezzel is bizonyítva a Munkáltató szándékát a 2015-ös béremelésre vonatkozóan.

Az ÉÖDSZ által hivatkozott Magyar Posta Zrt.-nél végrehajtott bérfejlesztés mértéke nagyságrendileg megegyezik a JNT által ajánlott bérfejlesztéssel, hiszen a Magyar Postánál jövedelmét tekintve azonos juttatási sávban lévő munkavállalók alapbérfejlesztése 1.5-2.8 százalék között valósult meg.

Az ÉÖDSZ azon kijelentése szintén hamis, hogy a JNT-nél hosszú évek óta nincs keresetfejlesztés,hiszen 2013-ban és 2014-ben évente a pénz- és értékszállító munkakörök esetében 3-5% volt a béremelés mértéke, amelyet 2015-ben tovább emelt a munkáltató.

A JNT kiemelt célja, hogy a Társaság továbbra is a piac jelentős szereplője maradjon, versenyképes béreket biztosítva munkavállalóinak, ugyanakkor eleget téve a felelős gazdálkodás követelményeinek.

JNT Security Kft.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások