Világpremier a Bélyegmúzeumban!

Asztro-trilógia - a csillagászat története bélyegeken

Bélyegmúzeum_Asztro2

2016. december 16-án 16 órakor nyílik a Bélyegmúzeum új időszakos kiállítása, amely az Asztro-trilógia címet viseli. 2017-ben lesz 550 éve annak, hogy Magyarországra érkezett Regiomontanus: vele kezdődik a hazai tudományos igényű csillagászat és matematika története.

Regiomontanus Mátyás király udvari asztrológusa is volt egyben, számos horoszkópot készített. Itt készült híres kalendáriumaiban és bolygópályákat tartalmazó táblázataiban, amelyeket több évszázadon át használtak rendkívüli pontossága okán, a budai délkört tette meg a kezdő meridiánnak, Greenwich-nek akkor még hírét sem hallották. Az ő kézikönyvét használva indult útnak Kolumbusz is Amerika felé.

A tárlat kitekint a korszakos tudós életműve mellett az asztrológia és az asztronómia históriájára Stonehenge-től a Hubble-űrteleszkópig, számos csillagászati ősnyomtatványt és első kiadású Kopernikusz-, Galilei- és Kepler-művet felvonultatva, régi csillagászati műszerek társaságában. És persze mindezek postabélyeges ábrázolásait Argentínától Mauritius-on és Japánon át Új-Zélandig. Az űrkorszak sem maradhat ki a trilógiából, amely az asztronautika minden fontos állomásán végigvezeti a látogatókat. Szó esik a hidegháborús űrversenyről, az űrtragédiákról, a nők térnyeréséről a csillagászatban és űrhajózásban, a magyarok részvételéről az űrkutatásban, s ezek tárgyi emlékeiről, továbbá a Naprendszerről és bolygóiról. Utóbbiak egyedülálló módon gömbtérképekkel lesznek megjelenítve, s ahová ember alkotta űreszköz leszállt, a megfelelő helyet egy-egy odaillő bélyeg jelzi a glóbuszokon.

A Merkúrról például csak tavaly készült el a teljes felszíni térkép a Messenger űrszonda jóvoltából, s így a miénk a világon az első elkészített Merkúr-gömb!
Köszönjük Hargitai Henrik (NASA), Gede Mátyás (ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék) és az ELTE TTK Csillagászati Tanszéke ehhez nyújtott segítségét!

A gyerekeknek lesz planetáris ugróiskola, és a Kis herceg bolygója, a B 612-es is megelevenedik, sok más csillagmesés bélyeg társaságában. A felnőttmesék kedvelői pedig a sci-fi klasszikusaiból kapnak bélyegcsokrot.

Az Asztro-trilógia kiállítás jövő év májusáig lesz látható a Bélyegmúzeumban (1074 Budapest Hársfa u. 47.) További információk: www.belyegmuzeum.hu.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Ajánló a Bélyegmúzeumból