HÚSVÉT 2022

A Magyar Posta forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot. Az értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós bélyegen és a hozzátartozó borítékon az ünnephez kapcsolódó grafikai kompozíciók láthatók Maros Krisztina grafikusművész tervei alapján. A bélyegújdonság a Codex Értékpapírnyomda Zrt.-ben készült. Megvásárolható 2022. március 11-től a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és www.posta.hu-n.

A képen a HÚSVÉT 2022 bélyeg látható

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A 2022. évi húsvéti bélyegen, valamint a hozzákapcsolódó borítékon és bélyegzőn a húsvéthoz kapcsolódó vallásos illetve népi tradíciókra visszavezethető néhány szimbólum jelenik meg.
A bélyegképen látható bárány a legősibb húsvéti jelkép, Jézus Krisztust szimbolizálja, aki meghalt az emberiség bűneiért. Az Újtestamentumban Jézus Krisztus az emberiség megváltására jött a földre: „Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk.”
A borítékon látható kiscsibe szintén a húsvéti jelképek közé tartozik. Az életet szimbolizálja, amely látszólag ezelőtt nem létezett – ez Jézus feltámadására is utal, vagyis arra, hogy van élet a halál után is. Az alkalmi bélyegző grafikáján egy hímes tojás szerepel. A tojás, a belőle kikelő madárral, a sírjából feltámadó Krisztust is jelképezi, amellett, hogy a termékenység ősi jelképe is. A téli időszak utáni első tojások éppen húsvét idejére estek, valószínűleg ezzel függ össze, hogy az emberek a tavasz érkezése feletti örömüket a tojások kifestésével, hímzésével fejezték ki.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Terméktulajdonságok

 • Megrendelési kód:
  2022060010031 (bélyeg)
  2022060060032 (FDC)
  2022060040031 (50 bélyeg/ív)
 • Megjelenés: 2022. március 11.
 • Névérték: Belföld (Megjelenéskor 145 Ft értékű, belföldi nem elsőbbségi levél 50 g-ig, levelezőlap és képes levelezőlap szolgáltatásának díja.)
 • Nyomdai eljárás: flexo
 • Példányszám: a forgalmi igények függvényében (kezdő példányszám: 300.000 db bélyeg)
 • Perforálási mérete: 33 x 26 mm
 • Papírfajta: öntapadós, matt eco-papír
 • Gyártó: Codex Zrt.
 • Tervező: Maros Krisztina

Linkek