Nem várható jelentős csökkenés az étel- és italautomaták számában

Az étel- és italautomatákba szerelt felügyeleti egységeknek köszönhetően nemcsak a jogszerűen működő vállalkozások védelme, illetve az ágazat fehérítése valósulhat meg, hanem általuk az üzemeltetők naprakész, pontos adatokat kaphatnak az automaták áruforgalmáról is.

2017. augusztus 3.

2017. július 31-ig több mint 27 ezer étel- és italautomatára érkezett elektronikus regisztráció a menedékes felügyeleti szolgáltatóul kijelölt Magyar Postához, és bár a határidő lejárt, továbbra is folyamatosan kérik az üzemeltetők a készülékek nyilvántartásba vételét. A cég megkezdte az adatok feldolgozását és ellenőrzését. Az előzetes információk alapján annyi bizonyosan megállapítható, hogy nem várható jelentős csökkenés az étel- és italautomaták számában.

Annak érdekében, hogy az automata-üzemeltetők számára ne jelentsen többletkiadást a felügyeleti egységek beszerzése és beszerelése, a Nemzetgazdasági Minisztérium összesen 3,24 milliárd forint támogatást biztosít e célra. A vállalkozásoknak mindössze szerződést kell kötniük a felügyeleti szolgáltatóval, amely a felügyeleti egység beszerzését, szerelését és a támogatás igénylését is elintézi.

Az üzemeltetők érdekképviseletének (MIÁSZ) kérésére a Magyar Posta lehetőséget biztosít, hogy az automatákra vonatkozó, a bekötéshez szükséges technikai információkat a szerződéskötést követően is pótolhassák. A felügyeleti szolgáltató az üzemeltetőkkel és érdekvédelmi szervezettel (MIÁSZ) folyamatosan egyeztet, hogy a beszerelések megszervezése gyors és hatékony legyen.

Az étel- és italautomaták felügyeleti egységgel történő ellátása elsősorban azt a kormányzati célt szolgálja, hogy a szektor tisztességes vállalkozói megfelelő védelmet kapjanak a bevétel-eltitkolást üzletvitelszerűen alkalmazó adócsalókkal szemben. De a felügyeleti rendszer bevezetésével nyomon követhetővé válik az automaták áruforgalma, az összegyűjtött forgalmi adatok titkosított adatkommunikációs csatornán keresztül továbbíthatók lesznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

A felügyeleti szolgáltató Magyar Posta a hatósági adatszolgáltatás mellett az összegyűjtött adatokat azonnal online elérhetővé teszi az üzemeltetők számára, ezzel a vállalkozások naprakész információkkal rendelkeznek majd automatáik kihasználtságáról. Az így megkapott telemetriai és értékesítési adatok pedig a napi üzletmenetet is segíthetik.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások