A Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Magyar Posta Zrt. közös sajtóközleménye

Az e-kereskedelem bővülésével a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások (CEP) piaca évente 10 százalékot meghaladó mértékben növekszik. A csomagvolumen zömét még mindig a belföldi internetes rendelések adják, de intenzíven emelkedik a külföldi rendelések miatti küldeményforgalom is.

2016. november 23.

Az e-kereskedelem bővülésével a belföldi futár-, expressz és csomagszolgáltatások (CEP) piaca évente 10 százalékot meghaladó mértékben növekszik. A csomagvolumen zömét még mindig a belföldi internetes rendelések adják, de intenzíven emelkedik a külföldi rendelések miatti küldeményforgalom is.

2015-ben 15,7 millió csomagot szállított a Magyar Posta, ami 2,2 millióval több, mint a 2014-es volumen, és jelentősen meghaladja a piac éves növekedési mértékét. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2015-ben több mint 44 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívülről feladott postai csomagokat. Ez a mennyiség 2016-ban meghaladja a 34 ezret és ezek után 43,6 millió forint vám és 682,6 millió forint áfa bevétel keletkezett.

E mellett a nemzetközi forgalomban a Magyar Posta által kezelt csomag és árutartalmú regisztrált levél – mely nemzetközi elektronikus kereskedelemben gyakran alkalmazott áruküldési forma – együttes mennyisége 2015-ben megközelítette az 5 milliót. A külföldről érkező csomagküldemények közül a legtöbb az Amerikai Egyesült Államokból, Hollandiából, Kínából, Szingapúrból, Németországból, Szlovákiából érkezett. A NAV adatai szerint a csomagok leggyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend-kiegészítőt, ruházati termékeket, illetve kiegészítőket, valamint LED lámpákat tartalmazott.

A karácsonyi forgalomban az interneten jellemzően távol-keleti, illetve tengeren túlról megrendelt áruk átfutási ideje jellemzően 30-40 nap (maximum 60 nap), az Európai Unióból jellemzően 5-7 munkanap, míg a magyar webáruházból megrendelt – raktárról kiszállítható – áru 1-2 munkanap alatt jut el a megrendelőhöz. Annak érdekében, hogy időben megérkezzen az ajándék, érdemes minél előbb elindítani a megrendeléseket. A minél pontosabb szállítási cím megadása is segíti a sikeres kézbesítést: munkahelyre történő címzés esetén a megrendelő neve mellett a cégnév feltüntetése, élő postafiókbérlet esetén utcára és házszámra címzés helyett a postafiókcím szerepeltetése javasolt. Emellett ha EU-n kívülről érkezik a csomag, akkor a vámkezelés minél gyorsabb elvégzése érdekében kiemelt jelentőségű a pontos árumegnevezés (pl. „CD”, „mobiltelefon”, „pamutnadrág” stb.) és a megfelelő érték feltüntetése a csomagon.

A külföldi rendelések esetében, amennyiben lehetséges a vásárláskor ezt megtenni, célszerű a regisztrált postai küldemény lehetőséget választani, mivel csak ezen küldemények esetében – a közönséges (regisztrálatlan, jellemzően ingyenes szállítással hirdetett) levélküldeményekkel szemben – a felvétel és a kézbesítés azonosítottan történik. Figyelemmel kell lenni arra, hogy a megrendeléskor visszaigazolt és a közönséges levél címiratán feltüntetett vonalkóddal vagy azonosítószámmal a teljes szállítási útvonal nem követhető nyomon, mivel ezek nem szabványos postai azonosítók csak a küldő országon belüli egyes továbbítási eseményekről szolgáltat információt.

A tapasztalatok alapján a karácsonyt megelőző két hónapban jellemzően megduplázódik a napi átlagos csomagforgalom. A Magyar Posta ebben az időszakban megnöveli logisztikai kapacitásait.

A kézbesítési időgaranciák biztosítása érdekében, ahol szükséges, ott november 5. és december 23. között a szombati napokon is kézbesítjük a csomagokat. Továbbá a december 23-án „szombati kézbesítés” többletszolgáltatással feladott, 1 munkanapos csomagok kézbesítését is megkísérli december 24-én a Magyar Posta a szombati kézbesítésre kijelölt településeken. (A települések listája elérhető a posta.hu weboldalon). A karácsonyi időszakban az egyre népszerűbb csomagátvételi pontokra és csomagautomatákra a Posta szombati napokon is kiszállítja a csomagokat, lehetővé téve azok akár hétvégén történő átvételét is.

A vámeljárás menete

  • A vámkezelés alapja a küldemény igazolt értéke. A küldemény értékének pontos feltüntetése az ügyfél kötelezettsége. Ennek hiányában a NAV összehasonlító vámérték alapján vámkezel.
  • Azon küldemények esetében, amelyeket vámkezeltetni kell, a Magyar Posta felveszi a kapcsolatot a küldemény címzettjével, akinek válaszában nyilatkoznia kell a küldemény értékéről és a vámkezelési megbízásáról.
  • Magyarországra beérkező (magánszemélyeknek szóló is) küldemények esetében az ügyfél kérheti, hogy a vámeljárást a Magyar Posta folytassa le.
  • A minél gyorsabb ügyintézés érdekében javasolt, hogy a címzett a küldő fél részére adja meg telefonos, vagy e-mailes elérhetőségét (így a vámkezelésben közreműködő Magyar Posta gyorsabban fel tudja venni a kapcsolatot a címzettel).
  • A vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges az alábbi dokumentumok elküldése, amelyek igazolják a küldemény értékét és tartalmát:

Rendelt küldemény esetén csatolandó okmányok:

– számla, és/vagy
– PayPal igazolás és/vagy
– rendelés-visszaigazolás (pl.: eBay) és/vagy
– A NAV a vámérték alátámasztása érdekében további dokumentumokat kérhet be.

Ajándék küldemény (magánszemélytől-magánszemélynek térítésmentesen) esetén:

– ajándékozó nyilatkozat a feladótól (formanyomtatvány nincs rendszeresítve), ezt az alábbi adatokkal szükséges a címzettnek bekérnie a feladótól: feladó és címzett adatai (név és cím); küldemény postai azonosítószáma, küldemény pontos tartalma, értéke, mennyisége, ajándék.

       Egyedi engedélyek, igazolások: pl. gyógyszer behozatala esetén orvosi igazolás, OGYÉI engedély, védett növény és állatból készült termékek esetén CITES engedély stb.

Az interneten cégtől (pl. webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentes, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.

Amennyiben EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de 27% áfát fizetni kell, 150 és 700 euró között 2,5% vámot és 27% áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5% vámot kell megfizetni.

Hamis termékek, kábítószerek behozatala szigorúan tilos! Ezek kiszűrése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kábítószer-, illetve cigarettakereső kutyákat, valamint röntgenberendezéseket is használ.

Magyar Posta Zrt.
Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások