Júniusi bélyegújdonságok

A 2019-es kajak-kenu világbajnokságot, valamint számos fontos és érdekes évfordulót köszönt a Magyar Posta júniusban alkalmi bélyegek kibocsátásával.

2019. június 12.

150 éves a Magyar Királyi Földtani Intézet

Földtani small

Idén ünnepli megalapításának 150. évfordulóját a Magyar Királyi Földtani Intézet, mely manapság Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat néven működik. Az intézet létrehozását maga I. Ferenc József hagyta jóvá. A Szolgálat az ország földtani kincseinek felkutatása és hasznosítása mellett egyes klímastratégiai kérdésekkel is foglalkozik.
A bélyegképen a Stefánia úti, Lechner Ödön által tervezett, szecessziós palota főlépcsőházának részlete, valamint az épület tetején található, ikonikus földgömb képe látható. A borítékon őslénytani leletek, a bélyegzőben pedig az épület homlokzatának stilizált képe található.
A bélyeg Benedek Imre grafikusművész tervei alapján 120.000 példányban, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült.


130 éve Tagja a magyar országgyűlés az Interparlametáris Uniónak

IPU small

Alkalmi bélyegblokkal emlékezünk meg arról, hogy a magyar Országgyűlés az alapítása óta, immár 130 éve tagja az Interparlamentáris Uniónak. A szervezet jelenleg 179 ország törvényhozását tömöríti. Az 1889. június 30-án, Párizsban megrendezett első parlamenti konferencia alkalmával alapította 9 ország, köztük hazánk törvényhozásának képviselője. Magyarország három alkalommal adott otthont az Unió közgyűlésének és számos szakpolitikai rendezvénynek.

A sorszámozott alkalmi bélyegblokkok, boríték és bélyegző főmotívuma a magyar Országház, mellette az IPU genfi székháza látható.

A két bélyegképet tartalmazó alkalmi bélyegblokk Domé Eszter grafikusművész tervei alapján, 60.000 db perforált és 4.000 db vágott változatban az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Mengyelejev bélyegen

Mengyelejev small

150 éve alkotta meg Mengyelejev a kémiai elemek periódusos rendszerét. A tudós vizsgálatai során arra a felfedezésre jutott, hogy a kémiai elemeket atomsúlyuk szerint növekvő sorba rendezve a fizikai-kémiai jellemzőik periodikusságát mutatják, ami lehetővé teszi a kémiai reakciók típusokba sorolását is. Ez alapján hozta létre táblázatát. Az akkor ismert 63 elem mellett üres helyeket is hagyott, sőt megjósolta az odaillő új elemeket és azok tulajdonságait is.A bélyegkép kompozíciójában Mengyelejev portréja, egykori saját kézírású periódusos rendszere, valamint egy mai, leegyszerűsített táblázat látható.

A borítékon a tervezőgrafikus fiktív molekulaszerkezetbe illesztette az évforduló feliratait. A bélyegző fő motívuma a Mengyelejevről elnevezett mendelévium elem vegyjele. Az alkalmi boríték érdekessége, hogy UV-fényben a rajta látható grafikai elemek fluoreszkálnak.

A bélyeg Horváth Nóra grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 100.000 példányban.


Kajak-kenu világbajnokság lesz idén Szegeden

Kajak-kenu small

 

Idén negyedik alkalommal rendezheti meg hazánk a kajak-kenu világbajnokságot Szegeden. Az augusztus 21-25. között zajló esemény előtt alkalmi bélyeggel tisztelgünk.
A fejlesztéseknek köszönhetően az egyik legmodernebb pálya várja majd a sportolókat és a látogatókat. Többek között híd és kerékpárút épül, megújul a lelátó és a pályák is.

Az alkalmi bélyegen valamint a borítékon a verseny egy-egy pillanatát örökítette meg a tervezőgrafikus, Mandel Ármin Benjámin grafikusművész. A bélyegzőben a kajak és a kenu lapát alkotta grafikai kompozíció egészíti ki a világbajnokság hivatalos logóját.

A bélyeg 150.000 példányban az ANY Biztonsági Nyomdában készült.
Valamennyi bélyeg megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postákon és www.posta.hu-n.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások