Elindult a felügyeleti rendszer az étel- és italautomatáknál

Teljesítette feladatát a Magyar Posta: június 30-ig mintegy 25 ezer Automata Felügyeleti Egységet adott ki beszerelésre.

2018. július 2.

Teljesítette feladatát a Magyar Posta: június 30-ig mintegy 25 ezer Automata Felügyeleti Egységet adott ki beszerelésre. 2018. július 1-től a felügyeleti rendszernek köszönhetően minden működő automata forgalmát látja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A jogszabály szerint 2018. június 30-át követően már csak Automata Felügyeleti Egységgel (továbbiakban: AFE) felszerelt és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál megszemélyesített automata üzemeltethető.

A Magyar Postát tavaly jelölte ki a kormányzat az étel- és italautomaták menedékes felügyeleti szolgáltatójának. A tavaly július végi határidőig mintegy 800 üzemeltető 27 000 automatára szerződött. A szerződött készülékek száma műszaki alkalmatlanság és megszüntetés miatt csökkent nagyjából 25 000-re. Az Automata Felügyeleti Egységek megvásárlására és a felügyeleti szolgáltatás díjára készülékenként 120 000 forintot, összesen 1,44 milliárd forintot biztosított a költségvetésből a kormányzat, a támogatás feltétele volt többek között, hogy határidőre megtörténik az AFE-k telepítése és megszemélyesítése.

A Magyar Posta mintegy 25 ezer Automata Felügyeleti Egységet szerelt be, vagy adott át szerelésre az elmúlt hónapokban. A június 30-i állapot szerint a beszerelt egységek száma közel 24.000 ez a szám azonban növekedni fog, mivel vannak olyan üzemeltetők, akik közvetlenül a határidő letelte előtt adták fel levélben a beszerelésről szóló adatlapot, ezek beérkezését követően történhet meg a megszemélyesítés.

A Magyar Posta az AFE-telepítésekről beérkező adatalapok alapján tudja elindítani a megszemélyesítést a NAV felé. Egyes esetekben (az automaták legfeljebb 2 százalékát érinti) a telepítéskor műszaki probléma lépett fel, amely miatt a megszemélyesítés elhúzódott, vagy határidőre nem történt meg. A Magyar Posta az AFE gyártójával és az üzemeltetőkkel közösen azon dolgozik, hogy a különböző műszaki problémákra a megoldást mielőbb megtalálja.

A Pénzügyminisztérium múlt heti rendeletmódosításának köszönhetően ezekben az esetekben az üzemeltetők az állami támogatást nem veszítik el feltéve, hogy 2018. szeptember 30-ig az összeköttetés megvalósul a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Nem veszítik el továbbá az állami támogatást az üzemeltetők akkor sem, ha az AFE-k beszerelése 2018. június 30-ig befejeződött, de a megszemélyesítésre – az üzembe helyezési adatlap megkésett beküldése, vagy az AFE-k megszemélyesítéséhez szükséges üzembe helyezési kódok pótlása miatt – a határidőt követően, de még ezen a héten kerül sor.

A rendeletmódosítás érintette a kizárólag nyerstejet forgalmazó automatákat is, azokat, amelyek alkalmatlanok az AFE működtetésére. Ezen készülékek üzemeltetőinek AFE-t nem kell beszerelni, de a Magyar Postával felügyeleti szolgáltatói szerződést kell kötniük. Az utóbbi hetekben a Postánál mintegy 70 automata üzemeltetője jelezte szerződéskötési szándékát.

Az automaták felügyeleti rendszere az üzemeltetők számára számos előnnyel jár, például naprakész információt kapnak minden egyes automata forgalmáról, ellenőrizhető, hogy az egyes termékek milyen ütemben fogynak és mikor szükséges a készülék feltöltése. A rendszer használatával a kisebb üzemeltetők és az újonnan piacra lépők esélyegyenlősége javul, hiszen támogatott beruházás keretében jutnak telemetriai adatokhoz.

Az étel- és italautomaták piacán bevezetett felügyeleti rendszer az online pénztárgépek és az elektronikus közúti árufuvarozási ellenőrzési rendszerhez hasonlóan az adóbevételek növelését, a gazdaság fehérítését szolgálja.

Magyar Posta Zrt.

Kapcsolódó szolgáltatások ikon

Kapcsolódó szolgáltatások